eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
The Soviet Victory Day marks the capitulation of Nazi Germany to the Soviet Union in the Second World War (also known as the Great Patriotic War in the Soviet Union and some post-Soviet states). It was first inaugurated in the fifteen republics of the Soviet Union, following the signing of the surrender document late in the evening on 8 May 1945 (9 May by Moscow Time). It happened after the original capitulation that Germany earlier agreed to the joint Allied forces of the Western Front. The Soviet government announced the victory early on 9 May after the signing ceremony in Berlin.
Nyitókép: Mordolff/Getty Images

Washington: az orosz haderő már szinte teljesen kiheverte a háborús veszteségeket

Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes szerint az orosz haderő az elmúlt hónapokban visszanyerte korábbi erejét. Ez jelentős részben a kínai mentőövnek köszönhető. 2026-ra pedig új háborúzási képességeket is kifejleszthet Oroszország.

A Center for a New American Security védelempolitikai kutatóközpont legutóbbi rendezvényén Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az elmúlt hónapokban azt vizsgálták, vajon a súlyos ukrajnai veszteségek után Moszkvának sikerült-e helyreállítania a hadsereg ütőképességét. Szerinte kiderült, hogy az oroszok már majdnem teljesen pótolták az ukrajnai hadjáratban elszenvedett veszteségeiket, ami elsősorban a jócskán megemelt védelmi kiadásoknak köszönhető. Mint mondta, emellett az is sokat számított, hogy Oroszország jelentős támogatást kapott Kínától, Irántól és Észak-Koreától - számolt be a The Defence Post.

"Azt tapasztaltuk: Kína jelentős segítséget nyújtott az orosz védelmi ipar helyreállításához azzal, hogy az európai beszállítók helyébe lépett" - hangoztatta Kurt Campbell.

Majd hozzátette: már az háború első évében lehetett arra számítani, hogy - az ukránoknak nyújtott nyugati támogatás ellensúlyozására - Peking és Phenjan segíteni fogja Moszkvát.

A The Defence Post emlékeztet rá, hogy a brit katonai hírszerzés szerint az oroszok 2024 március végéig már több mint 350 ezer halottat és sebesültet regisztrálhattak Ukrajnában. Ugyanakkor a napi veszteség a háború kezdete óta most a legmagasabb: átlagosan 983 fő. Ezzel párhuzamosan a haditechnikájuk is elképesztő mértékben pusztul, mivel a harcokban eddig bevetett majdnem

3 ezer tankból 2619-et kilőttek

az ukránok.

Ezek alapján az amerikai szakértők korábban úgy gondolták, Oroszországnak legalább egy évtized kell ahhoz, hogy hadereje visszanyerje a háború előtti ütőképességét. Ám Kurt Campbell beszámolójából arra lehet következtetni, hogy Moszkva a vártnál sokkal gyorsabban tudja pótolni a veszteségeket és Oroszország 2026-ra képes lehet a NATO elleni hadjáratra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×