eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az izlandi polgári védelem képén az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten fekvő Hagafell és Stóri-Skógfell között kitörő tűzhányóból láva ömlik 2024. március 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Izlandi polgári védelem

Harangi Szabolcs: nem a várt forgatókönyvet követi az izlandi vulkánkitörés - videók

Nem ért véget egy nap alatt a mostani izlandi vulkánkitörés, amely ismét Grindavík település közelében zajlik. A friss mérések ráadásul azt mutatják, hogy néhány hét múlva megismétlődhet az eddig már négyszer is lezajlott eseménysor.

Előző hét kedden Magnús Tumi Guomundsson geofizikus, az Izlandi Egyetem professzora azt nyilatkozta, hogy meglepődne azon, ha a héten nem indulna el a sorrendben negyedik vulkánkitörés a Sundhnúkur hasadékzónában. Szombat este aztán valóban felrepedt a földfelszín, elindult a vulkáni működés.

Mint Harangi Szabolcs, az InfoRádióban elmondta, az előző kitörés óta eltelt 37 nap a feszült várakozás ideje volt. Lehetett látni, észlelték a szakemberek, hogy folyamatosan emelkedika felszín, vagyi érkezik az újabb és újaabb magmatömeg a körülbelül 3-5 kilométer mélyen lévő magmatározóba, ahol egyre nagyobb volt a nyomás.

„Az volt a kérdés, hogy ez mikor éri el azt a szakítószilárdságot, ami a kőzettesteknek az eltörését, felrepesztését jelenti, és akkor a magma a felszínre tud jutni – erre viszonylag hosszú időt kellett várni. Azt lehetett tudni még, hogy amennyiben ez bekövetkezik, akkor nagyon gyorsan fognak zajlani az események, és szinte nem lesz előjel, vagy csak 10-15 perc esetleg. Ez pedig nagyon rövid idő akkor, amikor a közelben, a Kék Lagúnában több százan fürdőznek, amikor Grindavíkba még mindig járnak vissza a lakosok, hogy megnézzék, rendben van-e a házuk” – mutatott rá az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, a Földrajz és Földtudományi Intézet igazgatója, aki a HUN-REN–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője is.

Stóri-Skógfell, 2024. március 17.
Aktív kürtők az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten fekvő Hagafell és Stóri-Skógfell közötti tűzhányó kitörő hasadékán 2024. március 17-én.
MTI/AP/Marco di Marco
Stóri-Skógfell, 2024. március 17. Aktív kürtők az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten fekvő Hagafell és Stóri-Skógfell közötti tűzhányó kitörő hasadékán 2024. március 17-én. MTI/AP/Marco di Marco

Szerencsére az Izlandi Meteorológiai Intézet (IMO) szakemberei ismét maximálisan kihasználták a kezdődő kitörés előtti értékes perceket, időben adták ki a figyelmeztetést, SMS-üzenetek mentek Grindavíkba, a Kék Lagúnában pedig gyorsan megindult a vendégek elszállítása. Az utolsó csoportok már akkor mentek el, amikot megindult a vulkáni működés.

Azt egyelőre nehéz megmondani Harangi Szabolcs szerint, hogy mekkora erő van ebben a kitörésben, nem tudni, mikor fog befejeződni. Jelenleg egy hosszabb hasadék mentén folyamatosan tör ki a láva, vagyis nem azt a forgatókönyvet követi a kitörés, mint amit a szakemberek és a helyiek vártak, tehát ez nem egy egynapos kitörés. Ezzel együtt a várakozások azt mutatják, hogy egy-két napon belül befejeződik ez a szakasz.

Áprilisban folytatódhat

A szakember rámutatott: az izlandi hasadékvulkáni kitörések sajátossága, hogy a kezdeti nagy intenzitás gyorsan csökken, a hosszú hasadék menti kitörés egy-két területre összpontosul és csökken a lávafolyás sebessége. Így történt ez most is. Kezdetben óránként 300 métert tett meg a láva, vasárnap délelőtt óránként 75 méter volt a sebesség, ez délutánra 15 méter/órára csökkent.

A nyugati lávaág vasárnap estére szinte teljesen leállt, a déli láva még jelenleg is aktív, de nagyon lassan folyik. Hétfő reggeli adatok szerint 200 méterre van a Suourstrandavegur úttól, ahol optikai és más fontos vezetékek futnak. Innen pedig még 300 méter az óceánpart. Ráadásul itt fekszik egy néhány házból álló kicsiny település Hraun (ami érdekes módon lávát jelent). A szakemberek már elkezdték kidolgozni egy forgatókönyvet arra az esetre, ha a láva és az óceánvíz keveredne, de hozzátették: jelen pillanatban egy ilyen eseményre kicsi az esély.

Mint Harangi Szabolcs összefoglalójában írta, a földremegés szintén stabil, azaz egyelőre még nem látszik a kitörés vége, bár az ilyen kitörések esetén ez is gyorsan bekövetkezhet. Mindeközben egyes friss mérési eredmények azt mutatják, hogy ismét elindult a földfelszín emelkedése ott, ahol a kitörésnél visszaesett és a magma kiáramlott, azaz további magmautánpótlás érkezik. Kezdődik tehát minden elölről, minden jel arra utal, hogy áprilisban is lesz vulkánkitörés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×