eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Leopard 1 harckocsi. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Rekordon a német fegyverexport: Ukrajna a fő kedvezményezett, Magyarország a harmadik helyen

A szakértők már december végén sejtették, amit a napokban a gazdasági minisztérium hivatalosan is megerősített: a német fegyverexport 2023-ban rekordösszeget, összesen 12,2 milliárd eurót ért el. A fő címzett az orosz agressziós háború sújtotta Ukrajna volt. Kijev támogatására 4,4 milliárd euró jutott. A második helyen Norvégia, míg a harmadikon Magyarország áll.

Hivatalos adatok szerint a 12,2 milliárdból 6,44 milliárd euró jutott az úgynevezett háborús fegyverek kivitelének engedélyezésére, míg 5,76 millió egyéb haditechnikai felszerelésre.

Az exportot már decemberben előre becsülték, akkor "legalább 11,71 milliárd euróra". Az említett adatok a 2023. január 1. és december 12 között kiadott engedélyekre vonatkoznak. A jelenlegi 12,2 milliárdos csúcs előtt a rekord 2021-ben volt, mégpedig 9,35 milliárd euróval. 2022-ben 8,36 milliárd euró értékű fegyverzet exportját engedélyezték.

A gazdasági minisztérium államtitkára Ukrajna folyamatos német támogatására utalva hangsúlyozta, hogy az a nemzetközi jogot sértő orosz agressziós háború elleni önvédelmet, illetve globális békerend biztosítósát szolgálja. Az új rekord "korunk biztonságpolitikai kihívásainak egyenes következménye" – jelentett ki. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a német katonai felszerelések iránti rekordkereslet a demokratikus partnerországokban a katonai biztonság iránt megnövekedett igényt fejezi ki.

A tavaly jóváhagyott export 89 százalékának, azaz 10,84 milliárd eurónak a kedvezményezettjei EU- és NATO-tagországok, illetve partnerországok. Ezek az országok az indoklás szerint a NATO tagállamaival azonos vagy hasonló "bánásmódban" részesülnek, ez utóbbiak közé tartozik Ukrajna mellett Japán, Svájc, Ausztrália és Új-Zéland, valamint Dél-Korea és Szingapúr.

A kedvezményezett országok rangsorában az ARD szerint

Ukrajnát Norvégia követi 1,20 milliárd euróval, majd Magyarország következik 1,03 milliárd euróval.

A sorban a következő 654,9 millió euróval Nagy-Britannia, 545 millió euróval az Egyesült Államok és 327 millió euróval Lengyelország. Mintegy 1,1 milliárd euró címzettjei harmadik országok, köztük Izrael, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. Izrael egyébként a tavalyi kedvezményezettek listáján Lengyelországot követően a hetedik helyen áll 323,2 millió euróval.

Az összeg körülbelül a tízszerese a 2022-ben kiadott izraeli engedélyeknek. Információk szerint az Izraelre vonatkozó engedélyek nagy részét a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen október 7-én indított háborúját követően adták ki mindenekelőtt légvédelmi, valamint kommunikációs berendezésekre.

Ami pedig a listavezető Ukrajnát illeti, Németország mindenekelőtt légvédelmi rendszerek, harckocsik és lőszerek átfogó szállítását engedélyezte, köztük a korszerű Leopard 2 harckocsik is.

Boris Pistorius védelmi miniszter több ízben hangsúlyozta, hogy Németország a jövőben is támogatja Ukrajnát azzal, amire a legnagyobb szüksége van, és a légvédelmi eszközöket, a lőszereket és a harckocsikat említette.

Szakértők emlékeztettek arra, hogy a hárompárti koalíció 2021. decemberi hatalomra kerülésekor szigorú fegyverexport-politikát hirdetett meg, a 2022. február 24-én kirobbant ukrajnai orosz háború azonban fordulópontot jelentett. Három nappal későbbi beszédében Olaf Scholz kancellár hatályon kívül helyezte a fegyverszállítási tilalmat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×