eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Regular pattern of 155mm projectiles arranged in regular lines and rows
Nyitókép: xia yuan / Getty Images

Az orosz tüzérek őrjöngenek a silány észak-koreai lőszer miatt

Az orosz tüzérek egyre többet panaszkodnak az Észak-Koreában gyártott gránátok minőségére.

A világhálón mind gyakrabban jelennek meg olyan képek és videók, amelyek a befulladt lőszerekkel küszködő orosz tüzérekről készültek. Az ágyúkhoz és aknavetőkhöz Észak-Koreában gyártott muníció ugyanis nagyon silány minőségűnek bizonyult. Azért vesznek ilyet, mert az ukrajnai háborúban az orosz hadsereg olyan mennyiségű tüzérségi gránátot lőtt már el, hogy azt a hadiipar képtelen pótolni.

A készletek gyors apadása miatt a háború első időszakához képest az orosz haderő kénytelen volt jelentősen mérsékelni a tüzérség tevékenységét. Ez viszont alaposan visszavetette mind a támadó, mind pedig a védekező hadműveleteket. Így Moszkva alternatív források után nézett. Tavaly szeptember közepén aztán Kim Dzsong Un ellátogatott Oroszországba és a tárgyalásokon megegyeztek Vlagyimir Putyinnal abban, hogy Észak-Korea fegyvereket és lőszert szállít a hadban álló szomszédjának.

Az orosz hadsereg nem sokkal ezután meg is kapta az Észak-Koreában gyártott muníciót, amit a közelmúltban Ukrajnában is felhasználtak. Illetve csak használtak volna, mert a rossz minőségű gránátok sorra csütörtököt mondanak, mint azt az alábbi videó is igazolja.

Még nézni is rossz, ahogy az aknavetőt kezelő katonák - nem kis kockázatot vállalva - kicsúsztatják a csőből a befulladt lövedéket. Egyiket a másik után, mivel nem egyedi esetről van szó.

Ugyanakkor az X-en publikáló NEXTA arról is beszámolt, hogy a frontot harcoló orosz katonák mind gyakrabban panaszkodnak a hibás gyártású lőszerekre. Vagy a méret nem stimmel, vagy a hajítótöltet nem működik, illetve ha mégis sikerül kilőni a gránátot, akkor az a becsapódáskor nem robban fel.

Arra is volt már példa, hogy a lövedék már az ágyúcsőben felrobbant és megölte vagy megsebesítette a közelben tartózkodókat. Ezért az orosz katonák - ha észak-koreai gránátokkal kell tüzelniük - földbe ásott fedezékből sütik el az ágyút. Ez látható az alábbi videón is:

Ennek a D-20-as ágyútaracknak a kezelői is bizonyára már szereztek néhány rossz tapasztalatot az észak-koreai lőszerekkel, így nem igazán bíznak azok minőségében.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×