eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Felbocsátják a Hosszú Menetelés 5B Y3 kínai hordozórakétát a dél-kínai Hainan-szigeten lévő Vencsang űrközpontból 2022. július 24-én. A rakéta a Ventien laboratóriummodult szállítja a Tienho (Mennyei Harmónia) épülő kínai űrállomásra.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua/Li Kang

Két, irányíthatatlanná vált kínai rakéta csapódott be - lakossági videók

Az egyik segédhajtómű egy erdős területre, a másik egy hegyvidékes részre zuhant.

Kétszer is lakott terület közelében csapódtak a földbe a kínai Hosszú Menetelés–3B hordozórakéta segédrakétái még december végén. Az elsőre elég félelmetesnek tűnő esetekről számtalan felvétel lepte el a közösségi oldalakat. Az Index azt írja, a kínai hordozórakéta segédrakétái 2,25 méter átmérőjűek és 16 méter magasak, töltött állapotban 38-41 tonna üzemanyagot tartalmaznak, amit az indításkor körülbelül két perc alatt elégetnek.

A videók két rakétaindítás következményeit mutatják. Az első egy Kuangtung közelében, tengeri platformról indított, három tudományos műholdat szállító Hosszú Menetelés–3B volt december 25-én, a másik egy ugyanilyen rakéta a Beidou műholdnavigációs rendszer két műholdjával, amelyet egy hszicsangi űrközpontból bocsátottak fel december 26-án.

A felvételeken az látható, hogy az egyik segédhajtómű egy erdős területre zuhan, míg egy másik a Szecsuán tartományban található Kuanghszi autonóm terület hegyes vidékén csapódik be, ahol

a rakéta lángoló maradványai egy ház mellett hullanak le.

Nem először fordult elő, hogy irányíthatatlanná vált kínai űreszközök zuhannak vissza a Földre – az elmúlt években sokat kritizálták a kínaiakat amiért nem vettek figyelembe több, űrrakétákkal kapcsolatos biztonsági előírást. A Hosszú Menetelés–3B hordozórakétával kapcsolatos akciók több esetben is emberáldozatokat követeltek.

1996-ban is egy ilyen rakéta csapódott be a földbe egy kínai településen, ami független becslések szerint 200-500 ember halálát okozta.

2022 tavaszán pedig Elefántcsontpart lakott területeire zuhantak kínai hordozórakéták visszahulló darabjai.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, amerikai kutatók nemrég feltárták, hogy két „szokatlan” krátert hagyott maga után az a kínai rakéta, amely évekkel ezelőtt „titkos rakományával” csapódott be a Holdba. A tudósok végül arra a következtetésre jutottak, hogy a 2022-ben a Holdra zuhant „űrszemét” valójában a 2014-es kínai Csang'e-5 tesztmisszióban használt Hosszú Menetelés rakétából származik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×