eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Szu-35Sz orosz vadászgép. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Félelmetes kíséretet kapott Vlagyimir Putyin elnöki különgépe - videók

Az orosz államfő a saját különgépén is éles fegyverekkel felszerelt vadászgépek gyűrűjében utazik. Az Emirátusokban és Szaúd-Arábiában fontos tárgyalások vártak rá.

Vlagyimir Putyin nem akármilyen kísérettel érkezett az Egyesült Arab Emirátusokba. Az elnöki különgépet az orosz légierő négy Szu-35Sz vadászgépe kísérte, méghozzá éles fegyverzettel. Ez a típus az orosz légierő legjobb harci repülői közé tartozik. Természetesen a gépeket válogatott pilóták repülték - írta az X-en publikáló és általában hiteles információkat közlő NEXTA.

Az orosz védelmi minisztérium által készített felvételeken kitakarták a vadászgépek oldalszámait - bár a NATO és az Egyesült Államok hírszerzői nyilván már az indulásuk pillanatában pontosan ismerték a gépek jelzéseit.

Az alábbi videón pedig az orosz elnök fogadtatása látható. A felvételt a Kreml készítette.

Vlagyimir Putyin az Öböl-menti arab országból Szaúd-Arábiába repült, ahol a koronaherceggel, Mohamed bin Szalmán asz-Szaúddal, az ország kormányfőjével tárgyal. Az orosz elnök a sivatagi királyságba is vadászgépek kíséretében repült.

Ahhoz, hogy éles fegyverzetű harci gépek békeidőben berepüljenek egy ország fölé, rendkívül szigorú diplomáciai egyeztetésekre van szükség.

Nem véletlenül nyilatkozta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov, hogy Oroszország nagyon hálás azoknak az államoknak, amelyek beengedték a felfegyverzett vadászgépeket a légterükbe. Igaz, a két fogadó országon kívül csak Iránnak kellett hálálkodni, hiszen csupán a perzsa állam fölött kellett átrepülnie Putyinnak és harcias kíséretének.

Teherán az utóbbi időben rendkívül szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával. Irán fegyvereket szállít az Ukrajnában harcoló orosz hadseregnek, viszonzásul pedig az oroszok beleegyeztek, hogy az iráni légierő olyan vadászgépeket vásároljon tőlünk, mint amilyenek most Putyin elnököt is kísérték a Közel-Keletre.

A NEXTA az orosz elnök közel-keleti útja kapcsán arra emlékeztet, hogy

a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogató parancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen,

mert felelősségre akarja vonni az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt. A bíróság joghatósága azonban csak azokra az államokra terjed ki, amelyek aláírták a Római Egyezményt. Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia nem tartozik közéjük, így Putyinnak nem kell attól tartania, hogy a helyi hatóságok őrizetbe veszik.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 3. 10:35
×
×
×
×