eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gázai kórház. Forrás: X / S p r i n t e r X
Nyitókép: Forrás: X / S p r i n t e r X

Gyógyszerek és orvosi felszerelések érkeztek az ostromlott Gázába

A szállítmányt az övezet északi részében lévő Sifa kórház kapta.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői közös nyilatkozatban számoltak be arról, hogy "a könyörtelen bombázások által a személyzetünket és partnereinket fenyegető hatalmas kockázatok ellenére" a segélyek elérték Gáza legnagyobb kórházát.

Hangsúlyozták, hogy a háború több mint egy hónappal ezelőtti kezdete óta ez a létfontosságú szállítmány csak a második volt, amely a Gázavárosban található kórházba érkezett.

"Bár üdvözlendő, az általunk szállított mennyiség messze nem elegendő a Gázai övezet hatalmas szükségleteinek kielégítésére" - hangoztatta Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Közleményükben leírták a "katasztrofális" körülményeket, amelyek között a kórház működik.

Az orvosok kénytelenek a folyosókon, a padlón vagy a szabadban operálni, "miközben a betegek a gyógyszerek és az altatószerek hiánya miatt kínzó és szükségtelen fájdalmaknak vannak kitéve".

A két vezető elismeréssel adózott a Sifa kórház orvosainak, ápolóinak és személyzetének, akik "hősiesen reagáltak a kétségbeejtő helyzetre". Hozzátették ugyanakkor, több támogatásra van szükségük a helyi egészségügyieknek. "A Gázai övezet északi részét nem lehet és nem szabad elszigetelni, és nem szabad megfosztani a humanitárius segélyektől" - hangsúlyozták. Kiemelték, hogy Sifa és más kórházak hiányt szenvednek az orvosi ellátásban, a gyógyszerekben és mindenekelőtt az üzemanyagban, amelyet Izrael a harcok kezdete óta nem enged be Gázába.

"Üzemanyag nélkül a kórházak és más alapvető létesítmények, mint például a vízsótalanító üzemek és a pékségek nem tudnak működni,

ami minden bizonnyal sok ember halálához fog vezetni" - állapították meg.

Egy palesztin tisztviselő beszámolója szerint nem menekítettek ki sebesült palesztinokat és nem evakuáltak külföldi állampolgárokat szerdán a Gázai övezetből Egyiptomba a rafahi határátkelőn keresztül, ami november elseje óta a második ilyen eset.

Az átkelő azért maradt zárva, mert Izrael nem hagyta jóvá a szerdán evakuálandó sebesültek listáját, amelyet a Hamász iszlamista terrorszervezet hatóságai küldtek Egyiptomba - közölte az AFP francia hírügynökséggel az átkelőhelyek igazgatásáért felelős tisztviselő.

A terminált november 3-án és 4-én már bezárták hasonló okok miatt.

A Gázai övezetet Egyiptommal összekötő rafahi átkelő november 1-jén nyílt meg újra, hogy lehetővé tegye a kis palesztin területen rekedt külföldiek és kettős állampolgárok evakuálását. Ez az egyetlen olyan be- és kilépési pont a Gázai övezet határán, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×