eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izraeli katonák érkeznek Szderót városába, hogy felvegyék a harcot a Hamasz fegyvereseivel. Forrás: X / Direto do Front
Nyitókép: Forrás: X / Direto do Front

Németország felébredt: felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott pénzügyi segélyeket

Németország kiáll Izrael mellett, és támogatja a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által megtámadott országot. A német koalíciós, valamint az ellenzéki pártok egyöntetűen szolidaritásukat fejezték ki Izraellel. A kormány bejelentette, hogy felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott pénzügyi, illetve fejlesztési segélyeket.

A Hamász által indított támadást követően Olaf Scholz kancellár sajtónyilatkozatban hangsúlyozta, hogy Izrael biztonsága Németország számára "államérdek". Németország kiáll Izrael mellett – jelentette ki a kancellár, hozzátéve, hogy Izrael támogatásáról konzultálni kíván az amerikai, a francia és az egyiptomi elnökkel, valamint a brit miniszterelnökkel.

A német kormány fejlesztésügyi minisztere bejelentette, hogy a palesztinoknak eddig nyújtott pénzügyi, illetve fejlesztési segélyeket haladéktalanul felülvizsgálják.

Svenja Schulze szerint a Hamász által indított támadások a közel-keleti konfliktusban "rémisztő fordulópontot" jelentenek. A miniszter szerint a történtek nyomán a palesztin területek pénzügyi segélyezése a jelenlegi formájában nem folytatható tovább. A kormányt korábban az vezényelte, hogy a segélyekkel a békét szolgálja – hangoztatta Schulze.

Több vezető politikus Izrael támogatása érdekében nemzetközi összefogást sürgetett. Armin Laschet, az ellenzéki konzervatív CDU külpolitikai felelőse szerint az Európai Unió tagállamai a terrorizmust nem finanszírozhatják tovább. Az EU-nak be kell szüntetnie minden együttműködést Mahmúd Abbász palesztin elnökkel – fogalmazott a politikus.

Hasonlóan foglalt állást Michael Roth, a Bundestag külügyi bizottságának szociáldemokrata vezetője:

Iránt olyan "háttérhatalomnak" nevezte, amely a támadást szervezte, illetve a Hamászt segítette.

A kormánypárti politikus szerint az EU-nak fel kell hagynia az Iránnal való tárgyalásokkal. Sürgette, hogy az unió egységesen szankciókat léptessen életbe Iránnal szemben.

A német kormány abból indul ki, hogy a Hamász által izraeli területről elhurcolt személyek között német-izraeli kettős állampolgárságú személyek vannak. Értesülések szerint a Hamász terroristái legkevesebb 100 embert ejtettek foglyul. Az ugyanakkor már ismertté vált, hogy közöttük egy kettős állampolgársággal rendelkező fiatal nő is van, akit két kisgyermekével együtt ejtettek túszul. Édesanyja megrázó videofelvételen szólított fel szabadon bocsátásukra.

A külügyminisztérium az esetlegesen elhurcolt, német állampolgársággal is rendelkező személyekről – az érintettek védelme érdekében – ugyanakkor nem közölt információkat. Annyit bejelentett, hogy állandó kapcsolatban áll az izraeli hatóságokkal.

A közel-keleti konfliktus új szakaszába lépett – hangsúlyozta Izrael berlini nagykövete. "A Hamász a támadásokért nagy árat fog fizetni" – fogalmazott Ron Posor a ZDF televíziónak. A terrorszervezet vezetése nem gondolt arra, hogy az általa indított támadás mit jelent majd a Gázai-övezet lakossága számára – tette hozzá.

Frank-Walter Steinmeier államfő hangsúlyozta, hogy

a történtek nyomán Németországban is nagy éberségre van szükség.

Meg kell védeni a németországi zsidó életet – jelentette ki Steinmeier.

A délelőtt folyamán több órára megbénult a hamburgi repülőtér. Egy ismeretlen Gmail-üzenet szerint ugyanis egy Teheránból Hamburga tartó gépen állítólag merényletet terveztek. A gép nem sokkal 12 óra után egy, a repülőtérhez tartozó külön területen landolt. A 198 utas és a 16 fős személyzet elhagyta a fedélzetet, a hatóságok pedig azonnal megkezdték a gép átvizsgálását. A repülőtér forgalma ezt követően helyreállt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×