eur:
393.7
usd:
362.65
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Unsplash.com

Megkerült az ellopott műkincsek egy része

A British Museumnak sikerült visszaszereznie a gyűjteményéből ellopott és gyűjtőknek eladott tárgyak egy részét.

George Osborne egykori brit pénzügyminiszter, aki 2021 óta a múzeum kuratóriumi elnöke jelentette be, hogy a mintegy 2 ezer ellopott tárgy egy része már visszakerült.

A British Museum több mint 8 milliós gyűjteményéből csak mintegy 80 ezret állítanak ki a bemutatótermekben. A kuratórium elnöke elismerte, hogy a hatalmas gyűjtemény nem minden tárgyát katalogizálták, és az elkövető, aki ezt tudta, szinte minden veszély nélkül kivihette ezeket az épületből.

George Osborne azt mondta, nem hiszi, hogy a múzeum vezetése megpróbálta volna eltussolni a botrányt, amikor a lopások először ismertté váltak, de elismeri:

sokáig "nem tudták elhinni, hogy az egyik alkalmazott áll a lopások mögött".

A brit média szerint egy belső vizsgálat eredményeként elbocsátották az intézménytől Peter Higgst, a görög gyűjtemények egykori őrzőjét, aki 30 évig dolgozott a múzeumban. Maga Higgs tagadja, hogy köze lenne a hiányzó tárgyakhoz.

A The Daily Telegraph szerint a Peter Higgs által állítólag ellopott tárgyak együttes értéke több millió font is lehet. A lap korábban arról számolt be, hogy az ellopott tárgyak közül néhányat 40 fontért kínáltak eladásra az eBay-en, bár valós értékük eléri az 50 000 fontot. Az ellopott tárgyak származási ideje a Kr.e. 15. századtól a Kr.u. 19. századig terjed.

Mint arról az Infostart már korábban beszámolt, a lopási botrány miatt Hartwig Fischer múzeumigazgató pénteken benyújtotta lemondását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×