eur:
379.12
usd:
348.89
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Tovább nyomná a fékeket Robert Habeck Németországban - elővigyázatosságból

A német kormány különböző intézkedésekkel igyekezett leküzdeni az áram- és gázellátási válságot. A gazdasági miniszter, egyben alkancellár szerint az energia árának emelkedése a jövőben sem zárható ki. Robert Habeck ebből kiindulva közölte, hogy "elővigyázatossági okokból" az érvényben lévő áram- és gázárféket jövő húsvétig ki akarja terjeszteni.

A miniszter az Augsburger Allgemeine című lapnak nyilatkozva az árfék tervezett meghosszabbítását az emelkedő energiaárak elleni biztosításnak nevezte. A fékeket Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán vezették be, a támogatás az idei esztendő végén járna le.

Az intézkedés alapján a magánháztartások fogyasztásának nagy részét az állam fedezi. A gáz-, villany- és távhőenergia-árfékek idén januártól érvényesek. A magánfogyasztóknak az áram esetében az alapfogyasztás 80 százalékáig kilowattóránként 40, a gáz esetében 12 centet kell fizetniük.

A miniszter közölte, hogy az Európai Bizottsággal már tárgyalásokat folytatnak az árfékek meghosszabbításáról.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány összesen 200 milliárd eurót biztosított az "energiaársokk" leküzdésére.

A piacok azóta stabilizálódtak, a kormány pedig eddig 18 milliárd euró körüli összeget költött árfékekre.

Bőven maradt még pénz, ezért tervezik az energiaárfék meghosszabbítását - jelentette ki Habeck, hangsúlyozva, hogy elővigyázatossági intézkedésről lenne szó.

Mindezzel egy időben a miniszter rossz hírt is kapott. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi előrejelzése szerint

a gazdaság a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport szinte valamennyi országában fellendülhet, az egyetlen kivételt épp Németország jelenti.

Az IMF előrejelzéséből az tűnt ki, hogy a német gazdaság idén 0,3 százalékkal zsugorodik.

A Der Spiegel által ismertetett televíziós nyilatkozatában a miniszter elismerte, hogy ez "természetesen nem jó hír", de szerinte ennek ellenére "nincs ok a szorongásra".

A miniszter fő okként az orosz földgáztól való korábbi függőséget említette, a kieső mennyiségeket magas áron kellett pótolni.

Habeck szerint más országoktól - például az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától vagy Spanyolországtól - eltérően ez a függőség megterhelte a német gazdaságot.

Hangoztatta azt is, hogy

Németország "exportra berendezkedett" ország.

"Gazdaságunk növekedése nagymértékben a világpiacok működésén múlik" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezeken a piacokon az utóbbi időben lehűlés következett be.

Címlapról ajánljuk
Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bár Geert Wilders és a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) nyerte az előre hozott holland parlamenti választásokat, a súlyos ellentétek miatt nehéz lesz kormányt alakítania – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Sayfo Omar szerint akkora a társadalmi nyomás, hogy bármilyen koalíció is jön létre, valószínűleg rákényszerül arra, hogy szigorításokat vezessen be a bevándorláspolitikát illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×