eur:
393.86
usd:
368.52
bux:
66297.36
2024. április 24. szerda György
hadihajó, hadiflotta,
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Nő a német hadiflotta aktivitása

Németország jövőre két hadihajót küld az indo-csendes-óceáni térségbe

A német védelmi miniszter a szingapúri Shangri-La Párbeszéd nevű ázsiai és csendes-óceáni biztonságpolitikai fórumon elmondta, hogy az országoknak ki kell állniuk a szabályokon alapuló nemzetközi rend és a nagy tengeri átjárók védelme mellett.

Boris Pistorius kijelentette: "Ennek érdekében a német szövetségi kormány 2021-ben egy fregattot küldött az indo-csendes-óceáni térségbe, és 2024-ben ismét tengeri eszközöket - ezúttal egy fregattot és egy ellátóhajót - fog a térségbe telepíteni" - mondta.

Hozzátette, hogy a telepítések nem irányulnak egyetlen nemzet ellen sem. "Éppen ellenkezőleg:

A szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmét szolgálják, amelyet mindannyian aláírtunk,

és amelyből mindannyiunknak hasznot kell húznunk - legyen szó a Földközi-tengerről, a Bengáli-öbölről vagy a Dél-kínai-tengerről" - hangoztatta.

2021-ben csaknem 20 év óta először hajózott be német hadihajó a Dél-kínai-tengerre, amivel Berlin csatlakozott más nyugati országokhoz, amelyek a kínai területi ambíciók miatti növekvő aggodalom közepette bővítették katonai jelenlétüket a térségben. Kína szinte az egész Dél-kínai-tengert magáénak vallja annak ellenére, hogy egy nemzetközi bíróság döntése szerint Pekingnek nincs jogalapja ezekre az igényekre, és katonai előőrsöket épített a mesterséges szigeteken a vizeken, ahol gázmezők és gazdag halászterület található.

Európa külkereskedelmének mintegy 40 százaléka a Dél-kínai-tengeren keresztül bonyolódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×