eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Koalíciós botrány Berlinben: már szószegéssel vádolják egymást a kormánypártok

Robert Habecknek a megújuló fütési rendszereket előíró törvénytervezetét blokkolni készül az FDP, erre a zöldpárti gazdasági miniszter, egyben alkancellár szószegéssel vádolta meg a koalíciós partnert. Elemzők szerint mélypontjára zuhant a berlini kormány teljesítménye.

A zöldpárti gazdasági miniszter, egyben alkancellár egyelőre foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz a tervéhez, hogy 2024-től új, klímabarát fűtési rendszert vezessenek be Németországban. Robert Habeck szerint a jövő évtől már csak olyan fűtőberendezést lehetne felszerelni, amely legalább 65 százalékban megújuló energiából termel hőt. A szigorítás ellen nemcsak az ellenzék vezető ereje, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség tiltakozik, hanem nála is hevesebben a kormánykoalíciós partner, a szabad demokrata FDP. A német lakosság túlnyomó része a szigorítás ellen van, mert az új fűtőberendezések felszerelése rendkívüli anyagi terhekkel jár.

A kormány Robert Habeck kezdeményezésére áprilisban heves koalíciós viták után fogadta el épületenergetikai törvény erről szóló módosítását. A vita azonban most minden korábbinál élesebbe vált, és általános vélemény szerint rendkívül sokat árt a hárompárti kormánykoalíció tekintélyének.

A kérdés immár az, vajon Habeck eredeti terve szerint a jövő év elejétől életbe lép-e a tervezett törvény. A miniszter szerint ehhez arra van szükség, hogy a parlament még a július 7-én kezdődő nyári szünet előtt áldását adja rá.

A népszerűségéből az elmúlt időszakban rohamosan veszítő legkisebb koalíciós párt, az FDP ugyanakkor igyekszik "megfúrni" mindezt. A liberálisok szerint egyáltalán nem sürgős a vita, ráér októberben megkezdeni. Az FDP véleményét Marie-Agnes Strack-Zimmermann elnökségi tag fogalmazta meg a legkifejezőbben. Szerinte egyáltalán nem segít az, ha egy tervezetet rohamléptekkel napirendre tűznek, és egy időponthoz ragaszkodnak. A szabad demokrata politikus elutasította, hogy egyfajta "születési dátumot" határozzanak meg.

Jót tesz a koalíciónak, ha alaposan megvitatjuk a tervezetben foglaltakat

– fűzte hozzá, utalva arra, hogy az elfogadására pártja szerint a parlament nyári szünete előtt nem kerülhet sor.

Az FDP nyilatkozatára Robert Habeck éles választ fogalmazott meg, szerinte a párt megsérti az erről áprilisban létrejött előzetes koalíciós egyezséget. Emlékeztetett arra, hogy a megállapodás előirányozza tervezet elfogadását a nyári parlamenti szünet kezdete előtt.

"Tudomásul kell vennem, hogy, hogy FDP nem tartja magát az adott szóhoz"

– hangoztatta az alkancellár-miniszter.

Habeck nem zárkózott ugyan el teljesen a tervezettel kapcsolatos további vitától, az esetleges módosításoktól, de szerinte az FDP-nek nem ehhez, hanem a törvény életbe lépésének megtorpedózásához fűződik érdeke.

A koalíciós vita élességét igyekezett tompítani az SPD frakcióvezetője. Rolf Mützenich elhatárolódott Habeck kijelentésétől.

"Hogy szószegésről van-e szó, az attól függ, vajon a Bundestag végül elfogadja-e a tervezetet"

– hangoztatta szociáldemokrata politikus.

Elemzők szerint katasztrofális az a bizonyítvány, amelyet a kormánykoalíció az elmúlt hetekben kiállított magáról. A fűtési törvénytervezettel kapcsolatos vita újabb mélypontot jelent – fogalmazott az ARD közszolgálati televízió által megszólaltatott elemző, aki ezzel kapcsolatban szomorú színjátékról beszélt. Szerinte eljött az ideje annak, hogy Olaf Scholz kancellár hatalmi szóval vessen véget a vitának.

Egy ilyen rendkívül fontos törvénymódosítás esetében teljes mértékben normális, hogy a legapróbb részleteket is megvitatják, illetve finomítják – fogalmazott a szakértő, aki szerint természetes az is, hogy a három, egymástól jelentősen különböző koalíciós partner között vannak nézeteltérések. Amit azonban az emberek mindennek kapcsán most tapasztalnak, az nem más, mint

egymás ostorozása, az önálló arculat erősítése a koalíciós partner rovására.

Partnerekről ugyanakkor az elemző szerint már aligha lehet beszélni.

A koalíció támogatottságának rohamos csökkenése megmutatkozik a legutóbbi közvélemény-kutatások eredményéből is. Eszerint az ellenzéki CDU/CSU konzervatív pártszövetség jelentős előnnyel áll az élen, jócskán megelőzve a szociáldemokrata SPD-t. A harmadik helyre ugyanakkor az ellenzéki, radikális jobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak (AfD) párt jött fel, kis különbséggel megelőzve a koalíciós Zöldek Pártját. A liberális FDP pedig a parlamenti bejutás küszöbét jelentő öt százalék küszöbén mozog.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×