eur:
388.38
usd:
360.72
bux:
68686.74
2024. május 7. kedd Gizella
2K12 Kub (2К12 Куб) közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakéta. Forrás: Twitter/NEXTA
Nyitókép: Forrás: Twitter/NEXTA

Csehország légvédelmi rendszereket ad át Ukrajnának

Az ukrán légvédelem két ex-szovjet KUB rakéta rendszert kap.

Az újabb fegyverszállítást Petr Pavel cseh államfő jelentette be a közszolgálati Radiozurnál hírrádiónak adott interjúban.

"Eljött az ideje azon is elgondolkodni, hogy Csehország ne ajándékozzon-e L-159 típusú cseh gyártmányú vadászgépeket is Ukrajnának" - jegyezte meg Petr Pavel. Emlékeztetett: Csehország többek között már eddig is mintegy száz tankot és nagyjából ugyanennyi más harcjárművet szállított Ukrajnába.

A 2K12 Kub (2К12 Куб) közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakéta rendszert az 1960-as években fejlesztettek ki a Szovjetunióban. A félaktív rádiólokátoros önirányítású rakétát lánctalpas, terepjáró, légi úton is szállítható alvázra telepítették, ütegenként egy 1SZ91 felderítő lokátora GM–578 típusú alvázon van. Indítóállványa a 2P25M néven a GM–568 típusú alvázra került kialakításra. A 3M9 típusú rakéta szilárd hajtóanyagú, kétfokozatú fegyver, melynek második fokozata, az utazófokozat, egy utánégetős rakétahajtómű. Csehország az idők során némileg modernizálta a Kub rendszert, ami főleg az elektornika fejlesztését jelentette.

A 2K12 Kub légvédelmi rakétarendszer jelenleg még a Magyar Honvédségnél is hadrendben áll. De az idén kezdődik meg leváltása a világ egyik legkorszerűbb, közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerével, a norvég-amerikai fejlesztésű NASAMS-el. Ezek a fegyerek védik egyebek között az amerikai főváros, Washington légterét is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×