eur:
388.92
usd:
361.82
bux:
68122.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kannabiszültetvény a Pest megyei Remeteszőlősön 2021. január 18-án. Az illegális növénytermesztés leleplezéséhez szükséges előkészítés után a Komárom-Esztergom és Pest megyei rendőrség január 18-án közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt számolt fel egy remeteszőlősi ház pincéjében. A helyszíni szemlén összesen 903 tő kannabiszt számoltak össze. A rajtaütéssel a becslések szerint kb. 180 kiló, több százmillió forint értékű marihuána felhalmozását akadályozták meg. Az ültetvény gazdáját, az ott lakó férfit előállították.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Jöhet a legális kannabisz Németországban

De nem a tavaly októberben felvázolt, nagyon megengedő változatban tervezik a törvénymódosítást végrehajtani.

A korábbi drogtörvények megbuktak, ezért van szükség változásra Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint az országban. A benyújtott javaslat kis mennyiségű kannabisz birtoklását dekriminalizálja - írja a Euronews.

A törvény finomítását azután végezték el, hogy Németország tárgyalásokat folytatott az Európai Tanáccsal. A miniszter már korábban is jelezte, hogy csak akkor vezetik be az előző, nagyon laza szabályokat tartalmazó változatot, ha annak az EU is zöld utat ad.

A koncepció ugyanakkor maradt a régi, fogalmazott a miniszter egy sajtótájékoztatón:

a fiatalok védelme, a feketepiac felszámolása és a fogyasztók egészségének megőrzése.

A kannabiszt nonprofit szervezetek tagjai termeszthetnék szigorú hatósági ellenőrzés alatt: fejenként három tő növényt és 25 gramm szárított kannabiszt engedélyeznének számukra. Cem Özdemir agrárminiszter szerint még ebben a hónapban elkészítik a törvénytervezetet, a kannabiszfogyasztás pedig még 2023-ban legálissá válhat.

A tervet a parlament alsóházának kell megszavaznia, felsőházi jóváhagyásra ugyanakkor nincs szükség. A 16 tartományi kormányt képviselő felsőházban sokan az ország jobbközép ellenzéki blokkját képviselik, amely ellenezte a kannabisztörvény liberalizálását.

A terveket szerdán ellenzéki politikusok bírálták Olaf Scholz kancellár szocialistákból, zöldekből és liberálisokból álló kormánykoalíciójával együtt.

"A kábítószer-legalizáció egyszerűen rossz megközelítés" - tweetelte Markus Söder bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) ottani pártjának vezetője. Martin Huber, a CSU főtitkára hozzátette, hogy a kormány terve "különösen a gyerekeket és a fiatalokat veszélyeztetné", és hozzátette, hogy nem szabadna legalizálni.

Özdemir eközben azzal érvelt, hogy a kormány új javaslata "koherens és pragmatikus".

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×