eur:
389.55
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orosz katonák felvonulása a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Londonból más okot látnak a győzelem napi parádék lemondása mögött

Az ukrán határ közelében, valamint a Krím-félszigeten fekvő több orosz város vezetése sem akarja megrendezni a május 9-i, hagyományos katonai parádét.

A háború miatt az ukrán határhoz közeli orosz városok egy részének vezetői vonakodnak megtartani a szokásos győzelem napi díszszemlét, ellenben más, a határtól távolabb fekvő városokban megtartják a parádét.

A brit védelmi minisztérium legújabb közleményében azt írta, hogy a döntéseket hivatalosan biztonsági okokkal indokolták, ám Londoni vélemény szerint a lemondásoknak valójában más oka lehet.

Moszkva az Ukrajna elleni hadjáratot a németekkel vívott Nagy Honvédő háborúhoz próbálja hasonlítani. Csakhogy egyre több orosz számára válik egyértelművé, hogy a hadműveleteket rosszul irányítják és az egész kezd kudarcba fulladni, miközben egyre nő az elesett katonák száma.

A korábbi nemzedékek áldozataira való emlékezés pedig könnyen összemosódhat a mostani háború veszteségeivel, amit viszont a Kreml megpróbál elkerülni - vélekednek a brit védelmi minisztériumban

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×