eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Senior couple working on their finances at home
Nyitókép: bernardbodo/Getty Images

Kiderült, hol a legjobb nyugdíjasnak lenni – itt a lista

Egy friss elemzés szerint Dániában. Itt a toplista!

A nyugdíjasok helyzetét a világ különböző országaiban a Wise friss kutatása. Eszerint a dán, a holland és a finn nyugdíjasok járnak a legjobban a világon. A TOP20-as listán 16 ország Európában van, kettő pedig Magyarország tőszomszédságában – írja a Pénzcentrum.

A listavezető dánoknál az egészségügyi rendszer kifogástalan, a boldogságrangsorban is élen járnak és az életminőségre sem lehet panasz. A megélhetőségi költségek viszonylag magasak, de minden mutatót összevetve még mindig itt a legjobb a nyugdíjasok dolga a világon. Hollandiában igen hasonló a helyzet, a világ egyik legjobb egészségügyi rendszerével rendelkeznek. A finnek pedig a legboldogabb nemzet a világon, országuk egyben az egyik legbiztonságosabb is, és nagy hangsúlyt fektetnek az életminőségre és az egészségügyre is.

A megélhetési költségek szempontjából a nyugdíjasnak Thaiföldön a legjobb a dolga,

viszont a TOP5-ben a másik négy helyezett európai ország: Portugália, Litvánia, Horvátország, és Csehország. Az alacsony megélhetési költségek nem feltétlen jelentik a magasabb életminőséget. Az olyan országokban, ahol a megélhetési költségek a legmagasabbak, mint például Svájc, Norvégia vagy Izland, a boldogságindex is magas.

A 2022-es Natixis Global Survey of Financial Professionals kutatásában 44 országot vizsgáltak 18 indikátor alapján, amellyel mérték az országok teljesítményét. Az egyes mutatók összesítéséből született a Global Retirement Index (GRI), azaz nyugdíjindex, mely megmutatja, milyen a nyugdíjasok helyzete az adott országban. A friss elemzésben felállított rangsor alapján Norvégiában, Svájcban, Izlandon, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Luxemburgban, Hollandiában, Dániában és Csehországban a legjobb a nyugdíjasok helyzete jelenleg.

Az összesített nyugdíjindex (GRI) alapján a 32. helyen áll Magyarország a 44 ország közül, az egészségindex alapján a 38., a pénzügyekben a 42. Az életminőség-index a 37. helyre volt elegendő, az anyagi jólétüket tekintve pedig 13. helynek örülhetnek a magyar nyugdíjasok.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×