eur:
389.71
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Új generációs, precíziós lőszerről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium – videó

Nagyjából tízezer ukrán katonát keríthettek be az ostromlott Artemivszk (Bahmut) városban - jelentette ki Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió tanácsadója a Rosszija 1 tévécsatornán.

"Elég nagy helyőrség maradt Artemivszkben, körülbelül tízezer ember, talán még valamivel több is. Néhány egység elhagyta, továbbiak pedig igyekeznek elhagyni a várost. Ugyanakkor a tüzérségünk arra törekszik, hogy elérje őket" - mondta.

Gagin szerint Artemivszknél

hasonló "katlan" alakult ki, mint 2015-ben Debalcevénél.

Mint mondta, orosz erők felügyelik a városba vezető összes utat. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ukrán csapatok megkísérelnek majd kitörni Csasziv Jar felé, hozzátéve, hogy akkor a napi veszteségük meg fogja haladni a jelenlegi mintegy ötszáz halottat és sebesültet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők személyi állományában okozott veszteség az elmúlt nap folyamán a front teljes hosszában mintegy félezer fő volt, közülük mintegy 225 katona a Donyeck körzetében folytatott harcokban esett el, több mint 160 pedig Liman térségében. A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai létesítmények között sorolt fel egy Szu-27-es és egy MiG-29-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, egy Sz-300-as és egy Buk-M1-es légvédelmi rendszert, valamint egy harckocsit és egy lőszerraktárt.

Az orosz védelmi minisztérium megosztott egy videót, amelyen állítása szerint az orosz hadsereg egy "új generációs" nagy pontosságú lőszert vet be a műveleti övezetben. Az eszközt egy hangár ellen vetették be, amelynek födémjét átütve a lőszer megsemmisítette az ott összegyűjtött páncélozott és egyéb járműveket.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov Live médiacsatornán kijelentette, hogy a régió azonos nevű székvárosában a lakosok segítik az orosz hadsereget az ukrán katonai objektumokra mért csapások koordinálásában.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több városából, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Mariupolban megtekintette az orosz katonai műszaki egységek által folytatott helyreállítási munkálatokat. A tárcavezetőnek a hivatalos tájékoztatás szerint megmutattak egy általuk felépített mentőközpontot, egy többfunkciós egészségügyi központot, valamint egy 12 négyemeletes épületből álló új lakótelepet, továbbá egy épülőben lévő negyedet, amely hat nyolcemeletes lakóházból, óvodákból és iskolákból áll, és az orosz Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség komplexuma is ott kap helyet.

Sojgunak egy nagyszabású vízvezeték építéséről is beszámoltak, amely az oroszországi Rosztov megyét a donyecki régióval, a Don folyót a Sziverszkij Donyec - Donyec-medence csatornával köti majd össze.

(Nyitóképünkön ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×