eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Álló ovációval fogadták a beszédet mondó Volodimir Zelenszkijt az Európai Parlamentben – videók

Ukrajna nem fogja megengedni, hogy egy diktátor szándékosan elpusztítsa az uniós tagországok által képviselt értékeket – jelentette ki az ukrán elnök Brüsszelben, az Európai Parlament soron kívüli plenáris ülésén.

Volodimir Zelenszkij beszédében hangsúlyozta: Ukrajna Európáért harcol. Azért az Európáért, ahol az európai szabályok és elvek, a jogállamiság érvényesül, a társadalmak demokratikus államokban nyitottan működnek, az emberéletek fontosak, ahol hisznek a sokféleségben, a határokat nem sértik meg, ahol az emberek bízhatnak a jövőben. Olyan Európában, ahol egyetlen feltétel van: a tisztességes és demokratikus választások megtartása – mondta.

"A háború azzal is fenyeget, hogy egy diktátor elpusztítja azokat az értékeket, amelyekben mi hiszünk Európában" - figyelmeztetett Zelenszkij, majd hozzátette: az orosz rezsim a gyűlöletet és az erőszakot a mindennapi élet részévé kívánja tenni. Olyan embertelen valóságot kíván teremteni, amire "mi Európában nemet mondunk" - húzta alá.

Szavai szerint

az európai értékek csak győzelem esetén védhetők meg.

A győzelem a következő nemzedékek számára fontos igazán, ugyanis a béke és a biztonság a jövő záloga - mondta.

Állva tapsolva fogadták a képviselők az ukrán elnököt az Európai Parlamentben:

Itt egy hosszabb videó, amely a bevonulást és a beszédeket is mutatja (igaz, svédül):

Ezen a videón az látszik, hogy az uniós országvezetők Orbán Viktor és a román kormányfő kivételével megtapsolják Volodimir Zelenszkijt, amikor beáll közéjük – épp a magyar kormányfő elé – egy csoportképre:

Volodimir Zelenszkij kiemelte továbbá: az Európa jövőjét biztosító közös győzelem nemcsak a politikusokon, hanem mindenkinek a kiállásán múlik. Eljön majd a nap, amikor az orosz agresszor belefárad a harcba - mondta.

Zelenszkij beszédében megköszönte, hogy az Európai Unió és tagországai jelentős katonai támogatást biztosítanak Ukrajnának, továbbá – mint mondta –

az uniós tagjelölti státusz megadása reményt és erőt adott Ukrajnának, hogy helyt álljon a harcmezőkön.

Az ukrán elnök végezetül reményét fejezte ki, hogy uniós tagországként erősítheti majd az európai szövetséget.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azt mondta, győzelemre van szükség, amelyhez a tagállamoknak gyorsan meg kell fontolniuk a következő lépéseket, köztük a szabadság védelméhez szükséges repülőgépek biztosítását. Az Európai Unió mindaddig Ukrajna mellett áll, amíg meg nem születik a megérdemelt győzelem – tette hozzá az EP-elnök.

Felröppent a hír, hogy a magyar miniszterelnök találkozik csütörtökön az ukrán vezetővel. Tárgyalhat-e Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az ukrán-magyar viszonyt terhelő dolgokról? – tették fel a kérdést Gulyás Gergelynek a csütörtöki Kormányinfón, miután kiderült, hogy Zelenszkij személyesen ott lesz a találkozón. A kancelláriaminiszter szerint tárgyalhatnak, főként az oktatási törvényről lehet szó, ha ilyen találkozó létrejön. Később újabb kérdésre azt válaszolta, hogy a program nap közben alakul ki.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×