eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Bűnügyi helyszínelő dolgozik egy szerelvényen az észak-németországi Brokstedt vasútállomásán 2023. január 25-én, miután egy késes támadó két embert megölt, legkevesebb hetet megsebesített a Kiel és Hamburg között közlekedő regionális járaton. A feltételezett elkövetőt elfogták.
Nyitókép: Jonas Walzberg

Németországi késes merénylet: az igazságügyi hatóságok felelőssége is felmerült

Továbbra sincs jele annak, hogy terrortámadás lett volna a Németország északi részén, Brokstedtben a múlt hét közepén elkövetett, két halottal és öt súlyos sebesülttel járó késes támadás. Folyik a vizsgálat az indíték feltárására, s nem kizárt, hogy új irányt is vesz.

A merényletet egy 33 éves palesztin férfi követte el, aki nem sokkal korábban szabadult a börtönből, ahová súlyos testi sértés miatt került. Az állampolgárság nélküli, a Gázai-övezetből származó, hosszabb ideje Németországban tartózkodó férfi Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton támadt, amikor a szerelvény beérkezett a brokstedti vasútállomására. A támadásban egy 16 éves lány és egy 19 éves fiatalember vesztette életét. A tettest őrizetbe vették.

A merényletet követő első napok a megdöbbenés és a gyász napja voltak. Mostanra viszont előtérbe kerültek a vizsgálat azon elemei is, amelyek a hatóságok esetleges mulasztásaira terjednek ki, különös tekintettel arra, hogy a palesztin férfinak erőszakos cselekmények elkövetése miatt korábban már többször is meggyűlt a baja a hatóságokkal, és több alkalommal is vizsgálati fogságban volt.

A Die Welt című lap szerint ennek kapcsán az önálló tartománynak számító Hamburg zöld párti igazságügyi szenátora, Anna Gallina került a figyelem középpontjába. Egy a társadalomba való újbóli beilleszkedéssel foglalkozó szakértő, Bernd Maelicke ugyanis a hamburgi Abendblatt című lapban megjelent cikkében azzal vádolta a szenátort, hogy figyelmen kívül hagyta azt a 2019-es hamburgi törvényt, amely a reszocializálást, illetve az áldozatok védelmét szabályozza.

A szóban forgó törvény célja az, hogy a börtönből kiszabadult személyt a hatóságok továbbra is figyelemmel kísérjék. A szakértő azt állította, Anna Gallina vélhetően nem ismerte ezt a rendelkezést, ezért nem is tudta alkalmazni azt.

Mindebből azt a következtetést vonta le, hogy a történtekért a szenátor asszonyt is felelősség terheli.

A német ügyvédek egyesületének a migrációs joggal foglalkozó munkaközösségének elnöke, Thomas Oberhäuser ugyanakkor határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, vajon az igazságszolgáltatás felelős-e az ilyen jellegű merényletért. Ez szerinte csak akkor lett volna elkerülhető, hogy a merénylőt továbbra is vizsgálati fogságban tartották volna.

A hamburgi szenátus igazságügyi bizottsága a hét közepén tárgyalja az ügyet. Anna Gallina közölte, hogy minderről részletes tájékoztatást nyújt.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×