eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Templom-hegy az aranykupolás Szikla-dómmal (Omar-mecset) és a Siratófal Jeruzsálem Óvárosában 2023. január 6-án. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott, miután Itamár Bengvír, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) pártot vezető izraeli nemzetbiztonsági miniszter január 3-án ellátogatott a Templom-hegyre.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Beszédes Noémi: Izraelben most kiélezett a politikai helyzet, de stabil kormányzás várható

A választások után Izrael legfőbb kérdéseiről tartott kerekasztal-beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium. Beszédes Noémi, a rendezvény moderátora szerint a kritika a kormányváltás természetes velejárója, és reméli, hogy a jövőben a magyar–izraeli kapcsolatok elmélyülnek.

"Végigbeszéltük az egész politikai életet nemcsak az új koalíciós kormány szempontjából, hanem a társadalom és az emberek reakcióinak a szempontjából is. A belpolitika mellett természetesen a külpolitikára is kitértünk, regionális, illetve globális szinten, és természetesen a magyar–izraeli kapcsolatokról és a közép-európai–izraeli kapcsolatokról is beszéltünk" – ismertette a kerekasztal-beszélgetés főbb témaköreit Beszédes Noémi, a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Igazgatóságának munkatársa.

Az est főszereplője Amiah Cohen volt, aki a konzervatív Tikvah Fundot vezeti Izraelben, és akit Orbán Viktor is fogadott csütörtökön a Karmelita kolostorban. A szervezet foglalkozik oktatással, rendezvényszervezéssel, könyvkiadással, publikálással.

Az elmúlt időszakban több kritika érte az újonnan megalakuló izraeli kormányt, múlt szombaton több tízezren vonultak utcára Tel-Avivban, hogy az igazságügyi reformtervek ellen tiltakozzanak. Beszédes Noémi ennek kapcsán megjegyezte: az izraeli társadalom mindig is megosztott volt politikailag is, de kulturálisan, etnikailag is. "Ez most valamelyest kiéleződött, hiszen egy erősen jobboldali kormánykoalíció alakult a hat kormányra került pártból, de

ez nem jelenti azt, hogy nincsen nagyon erős támogatottsága ennek a kormányzatnak"

– mondta.

Szerinte a tüntetések, a kritikák a kormányváltás természetes velejárói, viszont a 120 fős izraeli parlamentből 64 mandátumot szerzett a kormánykoalíció. Tehát ez egy nagyon nagy felhatalmazás az eddigiekhez képest, és stabil kormányzást fog biztosítani a közeljövőben, remélhetőleg ki is fogja tölteni a négyéves kormányzati periódust.

Beszédes Noémi kifejtette, hogy Netanjahu-koalíció át szeretné formálni a legfelsőbb bíróság hatáskörét és hatalmi körét. Úgy vélik, a jelen állás szerint nem független a bírósági rendszer, megreformálásra szorul, ennek érdekében mindent meg is fognak tenni. "Ez nem feltétlenül csak politikai hozzáállás, hanem társadalmi támogatottsága is van" – állapította meg.

Az est során az izraeli–magyar kapcsolatokról is szó esett. Beszédes Noémi szerint jelenleg

az izraeli–magyar kapcsolat "aranykorban van", és ez több szférában is tetten érhető.

Amiah Cohen kifejtette: reméli, ez egy nagyon jó kezdet, és a jövőben még gyümölcsözőbb, kiterjedtebb, mélyebb lesz. Sok potenciál van az együttműködésben a gazdaság, a mezőgazdaság, a high-tech területén, ebben Izrael partner tud lenni.

Emellett sokat tanulhat és átvehet Magyarország az izraeli modellből és technikákból. "Nagyon sokszintű és mélységű kooperáció lehetséges az elkövetkezendő években. Reméljük, hogy így is lesz" – tette hozzá a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Igazgatóságának munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×