INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

németország

katar

földgáz

lng

olaf scholz

A Katar Hírügynökség (QNA) által közreadott képen Olaf Scholz német kancellár (b) és Tamím bin Hamad ász-Száni sejk, katari emír megbeszélést folytat Dohában 2022. szeptember 25-én.

Az év üzletét kötötte Németország – vagy mégsem?

Infostart

2026 és 2041 között évente kétmillió tonna cseppfolyósított földgáz érkezik Katarból, a kancellár és az alkancellár szerint ez az év üzlete, de a bírálók szerint a megállapodásnak jócskán vannak hátulütői.

Az egyezményt nem sokkal azt követően jelentették be Dohában, hogy LNG-bevásárló körúton a többi között Katarban is tárgyalt Olaf Scholz német kancellár. Az ú célja az volt, hogy Németország a lehető legteljesebb mértékben függetlenítse magát az orosz földgáztól. Ez a függőség ugyanis Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán a német energiaellátásban rendkívüli válságot okozott.

A katari energiaügyi miniszter szerint a most kötött megállapodás 2026-tól legalább tizenöt évre szól, és évente kétmillió tonna LNG szállítását irányozza elő. Az öböl-menti ország a Conoco Phillips amerikai vállalatnak adja el a gázt, amely elszállítja Rász Laffánból a Németország északi részén található Brunsbüttel kikötőjéig.

"Nagyon örülök a megállapodásnak" – fogalmazott a ZDF televízió tudósítása szerint Olaf Scholz kancellár, aki arra is utalt, hogy

Németország "lépésről lépésre" más országokkal is hasonló egyezményekre törekszik.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy "sok országgal sok megállapodást" kössön az energiaellátás érdekében – tette hozzá.

"Tizenöt év szuper" – emelte ki az alkancellár, Robert Habeck, aki szerint a tervezett klímasemlegesség miatt legkésőbb 2040-től ugyanakkor csökkenteni kell a gázfogyasztást.

Hamar megszólaltak ugyanakkor a megállapodás bírálói is. A legnagyobb ellenzéki párt, a CDU elnöke, Friedrich Merz szerint a szállítások 2026-os kezdete rendkívül késői, ebből fakadóan

a katari LNG nem képes enyhíteni a jelenlegi energiaválságot.

Több szempontból is bírálta a megállapodást a Német Környezetvédelmi Szervezet. Egyrészt úgy értékelte, hogy az egyezmény rossz irányba tett lépés, amely súlyosan kockáztatja a klímavédelmi célkitűzések megvalósítását. A szervezet szerint a szerződés az LNG-szállítások 2026-os kezdetével egyáltalán nem járul hozzá a jelenlegi energiaválság megoldásához. Ugyanakkor a tizenöt évre szóló időtartam újabb hosszú távra szóló függőséget eredményez.

Az ellenzéki Baloldal Pártja szintén azt kifogásolta, hogy az egyezmény hosszú energiafüggőséghez vezet, ráadásul egy olyan országtól, amely lábbal tiporja az emberi jogokat.

Nyitókép: MTI/EPA/Katar Hírügynökség
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018