eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Rishi Sunak brit kormányfő Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Fotó: Twitter
Nyitókép: Fotó: Twitter

Brutális katonai segélyt ígért Ukrajnának a brit kormányfő - videó

Rishi Sunak Kijevben jelentette be, hogy 50 millió font (vagyis huszonhárom milliárd forint!) katonai támogatást kapnak az ukránok.

"Büszke vagyok rá, hogy az Egyesült Királyság az első pillanattól kezdve kiállt Ukrajna mellett" - idézte a brit miniszterelnök szavait a BBC. Rishi Sunak hozzá tette:

"Miközben az ukrán hadsereg mind jobban szorítja vissza a támadókat, az oroszok kegyetlenül bombázzák a civileket. Azért jöttem, hogy új fegyvereket, köztük légvédelmi ágyúkat, radarokat, drónelhárító fegyvereket ajánljak fel és azt, hogy a tél közeledtével fokozzuk az Ukrajnának nyújtott humanitárius segélyeket.

A BBC emlékeztet rá:

a Kijevi vezetés az elmúlt hetekben többször is kérte a Nyugatot, hogy szállítson hatékony légvédelmi eszközöket.

E hét elején az oroszok egész Ukrajnára kiterjedő, pusztító rakéta csapásokat mértek bosszúból, amiért az ukrán hadsereg visszafoglalta Herszont és környékét.

Volodimir Zelenszkij elnök a G20-ak nemrég lezajlott csúcstalálkozóján elhangzott videó beszédében azt mondta: elérkezett az ideje, hogy megállítsák Oroszország pusztító háborúját.

A most bejelentett 50 millió fontos támogatás keretében Ukrajna egyebek közt 125 darab légvédelmi ágyút, valamint az iráni eredetű drónok elleni elektronikai harceszközöket kap. Emellett Nagy-Britannia további ukrán katonák kiképzését is vállalta.

A hónap elején Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentette, hogy London ezer darab, új légvédelmi rakétával segíti az ukrán hadsereget.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×