eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Fordulat Németországban: a diplomáciai fellépést sürgetik

Pártállástól függetlenül diplomáciai kezdeményezéseket sürgetnek német politikusok az Ukrajnában zajló háború befejezése érdekében. A címzett a külügyminiszter, Annalena Baerbock. Egy kereszténydemokrata tartományi miniszterelnök szerint a háború után Németország nem mondhat le az orosz földgázról.

A zöld párti külügyminisztert az első között a koalíciós partner szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakcióvezetője szólította fel arra, hogy tegyen többet a háború diplomáciai megoldása érdekében. Rolf Mützenich azokra a közvélemény-kutatásokra hivatkozott, amelyek szerint a németek hatvan százaléka a diplomáciai kezdeményezések fokozása mellett van. A politikus szerint ez olyan üzenet, amelynek címzettje a külügyminiszter, mert ő az ország első számú diplomatája.

A ZDF közszolgálati televízióban Mützenich úgy vélekedett, hogy meg kell találni az egyensúlyt Ukrajna önvédelemhez való joga és a diplomácia között.

Az elmúlt hetek azt bizonyították, hogy a diplomácia eszközeivel is előrelépést lehet elérni

– vélekedett a szociáldemokrata politikus. Arra hivatkozott, hogy a súlyos katonai összecsapások ellenére sor került az eddigi legnagyobb fogolycserére a két szemben álló fél között. Sőt a gabonaszállítások felújítását is bizonyos értelemben sikernek lehet tekinteni – tette hozzá.

A Zöldek Pártjának elnöke ugyanakkor védelmébe vette a külügyminiszter Ukrajna-politikáját. "Annalena Baerbock minden tőle telhetőt megtesz a béke helyreállítása érdekében" – értékelt Omid Nouripour. A pártelnök szerint a szociáldemokrata kancellárnak, Olaf Scholznak teljes mértékben igaza van abban, hogy Németországnak a háború kapcsán minden téren egyeztetni kell partnereivel, így a többi között a fegyverszállításokkal kapcsolatosan is.

Szerinte mindazok a tárgyalási sikerek, amelyek eddig születtek, Ukrajnának köszönhetők.

"Nyilvánvaló, hogy esetleges fegyverszüneti tárgyalások a háború jelenlegi szakaszában Ukrajna pozícióját gyengítenék" – fogalmazott Nouripour.

A szociáldemokrata frakcióvezetőhöz hasonlóan ugyanakkor a háború tárgyalások útján történő beszüntetését sürgette egy magas rangú ellenzéki konzervatív politikus is. Michael Kretschmer, Szászország tartományi miniszterelnöke szerint Németországnak más országokkal együttműködve fel kell lépnie a tárgyalásos rendezés érdekében.

"Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kína, India és Japán közös diplomáciai erőfeszítéseire van szükség. Ennek a háborúnak véget kell vetni" – fogalmazott a kereszténydemokrata kormányfő.

A politikus szerint az általa javasolt béketárgyalásokon abból kell kiindulni, hogy Ukrajna nem mondhat le területének egyetlen négyzetkilométerjéről sem.

Oroszországnak továbbá jóvá kell tennie a háború okozta károkat, a háborús bűnösöket pedig felelősségre kell vonni – tette hozzá a tartományi vezető. Kretschmer ugyanakkor állást foglalt amellett is, hogy

a háború befejezése után fel kell újítani az orosz gázszállításokat Németországnak.

A politikus szerint hosszú távú szerződésekre van szükség cseppfolyósított gázszállításokról az Egyesült Államokból, Katarból és más arab országokból.

"Ha azonban a háború véget ér, ismét támaszkodnunk kell az orosz földgázra" – tette hozzá.

Ez utóbbi kijelentését azonban élesen bírálta két másik tartomány kormányfője. Az ugyancsak kereszténydemokrata Daniel Günther schleswig-holsteini, valamint a a szociáldemokrata Stephan Weil alsó-szászországi vezető egyaránt úgy vélekedett, hogy szászországi kollégájuk javaslata ismét az Oroszországtól való függőséghez vezethet.

Günther szerint a cél csakis az lehet, hogy Németország függetlenné váljon Oroszországtól. Alsó-Szászország miniszterelnöke pedig azt hangoztatta, hogy a brutális háború hosszú évekre lerombolta a két ország közötti viszonyt, amely belátható időn belül nem állítható helyre.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×