eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Three fighter jets fly together.
Nyitókép: Tamilisa Miner/Getty Images

Hopp, kicsúszott – Rakétát lőtt ki egy orosz vadászgép egy brit gép közelében, állítólag véletlenül

A Fekete-tenger fölött nemzetközi légtérben történt az incidens.

Egy orosz vadászgép véletlenül kilőtt egy rakétát, amikor a brit légierő egy repülőjével találkozott a Fekete-tenger fölött – jelentette be Ben Wallace védelmi miniszter. Hozzátette, hogy az oroszok szerint műszaki meghibásodásról volt szó – írja a Sky News alapján a hvg.hu.

Az incidens még szeptember 29-én történt, amikor a brit gép rutin járőrszolgálatot látott el, előre bejelentett útvonalon és ott találkozott az orosz vadászgéppel. Wallace levélben közölte aggályait a „potenciálisan veszélyes találkozóról” orosz kollégájával és levelében is hangsúlyozta, hogy a brit gép fegyvertelen volt. „Tanácsosnak láttam felfüggeszteni ezt a járőrszolgálatot, amíg az orosz állam nem válaszol” – mondta.

Wallace elmondta, hogy a járőrözés „újraindult”, de ezúttal vadászgép kísérettel. A védelmi miniszter azt is közölte, hogy Oroszország elismerte, hogy az interakció nemzetközi légtérben történt. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság nem tekinti az incidenst „szándékos eszkalációnak”.

Arra is felhívta viszont a figyelmet, hogy ez az eset is mutatja, az oroszok által gyakran alkalmazott repülési gyakorlat nagyon veszélyes, mint mondta, az hogy egy orosz repülő öt méternél is közelebb megy egy NATO-géphez „meggondolatlan” és „szükségtelen” cselekedet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×