eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozik a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozójának végén, 2022. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

Német titkosszolgálatok: kiszámíthatatlan orosz akciók jöhetnek

A német titkosszolgálatok vezetői szerint Vlagyimir Putyin a szabad és demokratikus világnak üzent hadat, és orosz részről kiszámíthatatlan akciók következhetnek. Ezek között említették politikai gyilkosságok elkövetését Németországban.

A Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND), az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) és a Katonai Hírszerző Szolgálat (MAD) első számú vezetői nyilvános parlamenti meghallgatáson vettek részt. Hasonlóra minden évben csak egy alkalommal kerül sor.

Az Ukrajna elleni háború gyökeresen megváltoztatta a játékszabályokat valamennyi biztonságpolitikai területen – hangoztatta a Der Spiegel beszámolója szerint Thomas Haldenweg, a a BfV elnöke, aki szerint ennek közvetlen hatásai vannak Németország belső biztonságára is.

A kormány idén áprilisban negyven orosz kémet utasított ki az országból.

"Ez azonban messze nem a teljes szám"

– jelentette ki. Az orosz titkosszolgálatok németországi tevékenységének gátlástalansága tovább erősödött egészen politikai gyilkosságok lehetséges elkövetéséig – fogalmazott a hivatal vezetője.

Bruno Kahl, a hírszerzés vezetője szerint az Ukrajna elleni orosz támadás a szolgálat számára nem jelentett meglepetést. A BND már évek óta figyelmeztetett annak veszélyeire, hogy Oroszország erőszakot alkalmaz. Azt ugyanakkor elismerte, hogy az Ukrajna elleni támadás február 24-i kezdete előtti időszakban a BND Putyin terveinek megítélésével kapcsolatban jóval tartózkodóbb volt, mint az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia titkosszolgálatai.

"A német szolgálatok defenzív magatartása a partnereknél irritációt váltott ki"

– tette hozzá Kahl.

A szövetségi hírszerzés vezetője hangsúlyozta, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket vethet be Ukrajnában. Értékelése szerint az orosz államfő talonban tartja ezt a lépést is. Ennek az lenne, hogy egy diktátumon alapuló békét kényszerítsen Ukrajnára.

Orosz részről semmi jel nem utal arra, hogy az Ukrajnával való esetleges tárgyalásokon kész lenne bármilyen kompromisszumra – tette hozzá.

A háború negatív kimenetele orosz szemszögből nézve ugyanakkor súlyos fenyegetést jelenthet Putyin uralma számára – jelentette ki Bruno Kahl.

Egy friss felmérés szerint az Ukrajna elleni orosz háború nyomán a transzatlanti kapcsolatok a németek számára még fontosabbá váltak, mint korábban. A Köbler Alapítvány megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 81 százaléka az Egyesült Államokat tekinti a legfontosabb partnernek Európa megvédése szempontjából. Ez az arány jóval magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×