INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

észak-korea

ballisztikus rakéta

japán

tálas péter

Észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. október 4-én, miután az észak-koreai rezsim közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a kínai határ közelében levő Csagang tartományból. A rakéta kelet felé haladva átrepült Japán felett, mintegy 4500 kilométeres távolságot és 970 kilométeres magasságot érve el, mielőtt becsapódott a Csendes-óceánba. 2017 óta először repült át észak-koreai rakéta a Japán-szigetek felett.

Tálas Péter: nukleáris kísérlet is követheti a mostani észak-koreai rakétakilövést

A Nemzeti közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója Észak-Korea legutóbbi lépéseit értékelte megkeresésünkre.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Észak-Korea kedden egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Japán fölé. Az eszköz mintegy 4500 kilométert tett meg, majd a Csendes-óceánba zuhant. Mint arra Tálas Péter, a Nemzeti közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója felhívta a figyelmet, a rakéta elég messze jutott ahhoz, hogy egy másik pálya esetén eltalálhatta volna Guam szigetet, ahol az amerikai haderő katonái állomásoznak. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta hatótávolsága 3000 és 5500 kilométer között van.

A kilövés fő oka valószínűleg az lehetett, hogy nemrég Japán, Egyesült Államok, Dél-Korea részvételével zajlott egy olyan közös tengerészeti hadgyakorlat, amilyen először – és azóta utoljára – 2017-ben volt. Az ilyen hadgyakorlatokra, akár ha külön-külön is tartják az országok, Phenjan nagy ellenszenvvel tekint.

A mostani rakétaindítás egy héten belül már az ötödik volt

– mondta Tálas Péter.

"Ráadásul a 2017-es közül gyakorlatokat követően Észak-Korea válaszul két rakétát lőtt ki szintén Japán fölé, egy héttel később pedig nukleáris kísérletet hajtott végre. Ez utóbbi most is ismét bekövetkezhet. A kérdés az inkább, hogy a kísérlettel megvárja-e Pekinget, a fő szövetségesét. Kínában ugyanis október 16-án kezdődően tartják a Kommunista Párt kongresszusát. Lehet, hogy csak ezt követően fognak tesztelni" – értékelt.

(A nyitóképen: Észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. október 4-én.)

Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Kapcsolódó hang

Tálas Péter: nukleáris kísérlet is követheti a mostani észak-koreai rakétakilövést
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018