eur:
393.9
usd:
369.03
bux:
65757.39
2024. április 23. kedd Béla
Észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. október 4-én, miután az észak-koreai rezsim közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a kínai határ közelében levő Csagang tartományból. A rakéta kelet felé haladva átrepült Japán felett, mintegy 4500 kilométeres távolságot és 970 kilométeres magasságot érve el, mielőtt becsapódott a Csendes-óceánba. 2017 óta először repült át észak-koreai rakéta a Japán-szigetek felett.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Tálas Péter: nukleáris kísérlet is követheti a mostani észak-koreai rakétakilövést

A Nemzeti közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója Észak-Korea legutóbbi lépéseit értékelte megkeresésünkre.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Észak-Korea kedden egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Japán fölé. Az eszköz mintegy 4500 kilométert tett meg, majd a Csendes-óceánba zuhant. Mint arra Tálas Péter, a Nemzeti közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója felhívta a figyelmet, a rakéta elég messze jutott ahhoz, hogy egy másik pálya esetén eltalálhatta volna Guam szigetet, ahol az amerikai haderő katonái állomásoznak. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta hatótávolsága 3000 és 5500 kilométer között van.

A kilövés fő oka valószínűleg az lehetett, hogy nemrég Japán, Egyesült Államok, Dél-Korea részvételével zajlott egy olyan közös tengerészeti hadgyakorlat, amilyen először – és azóta utoljára – 2017-ben volt. Az ilyen hadgyakorlatokra, akár ha külön-külön is tartják az országok, Phenjan nagy ellenszenvvel tekint.

A mostani rakétaindítás egy héten belül már az ötödik volt

– mondta Tálas Péter.

"Ráadásul a 2017-es közül gyakorlatokat követően Észak-Korea válaszul két rakétát lőtt ki szintén Japán fölé, egy héttel később pedig nukleáris kísérletet hajtott végre. Ez utóbbi most is ismét bekövetkezhet. A kérdés az inkább, hogy a kísérlettel megvárja-e Pekinget, a fő szövetségesét. Kínában ugyanis október 16-án kezdődően tartják a Kommunista Párt kongresszusát. Lehet, hogy csak ezt követően fognak tesztelni" – értékelt.

(A nyitóképen: Észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. október 4-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×