eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tüntetők a 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak Sydneyben 2022. október 1-jén. Aminit szeptember 13-án Iránban azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett, és három nap múlva meghalt. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Paul Braven

Irán uszítással vádolja a briteket is

Bekérette az iráni külügyminiszter a teheráni brit nagykövetet "intervenciós kommentárjaira" hivatkozva – közölte a félhivatalos iráni Tasznim hírügynökség.

"Brit részről az egyoldalú nyilatkozatok azt mutatják, hogy London szerepet játszik az iszlám köztársaság ellen tevékenykedő terroristák háborús forgatókönyveiben" - mondta az iráni külügyminisztérium Nyugat-Európáért felelős részlegének igazgatója. Hozzátette: Nagy-Britannia kijelentései Irán belügyeire vonatkozóan "hamis és provokatív értelmezéseken alapulnak".

Hétfőn az Iránban hetek óta tartó kormányellenes tüntetések és azok hatósági elfojtása miatt bekérették a brit külügyminisztériumba Irán londoni nagykövetségének ügyvivőjét, aki Teherán legmagasabb rangú diplomatája Nagy-Britanniában.

A teheráni brit nagykövetet másnap, kedden kérették be az iráni külügyminisztériumba. A brit nagykövetet már múlt héten is berendelték a londoni székhelyű perzsa nyelvű hírműsorszórók adásaiban megjelent, Teheránt bíráló jelentések miatt. Bekérették ezenkívül Franciaország és Norvégia teheráni nagykövetét is.

Iránban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. A megmozdulásokon kialakult összetűzések halálos áldozatainak száma már a negyvenet is meghaladhatja. Legalább 1500 embert őrizetbe vettek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×