eur:
390.94
usd:
365.92
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt utolsó vezetőválasztási összejövetelén a londoni Wembley Arénában 2022. augusztus 31-én. Truss Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel verseng a párt vezetéséért. A leendő pártvezető az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz, miután Boris Johnson kormányfő július 7-én bejelentette távozását a párt éléről. A vezetőválasztás eredményét szeptember 5-én jelentik be.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Olyan súlyos a munkaerőhiány a briteknél, hogy felülvizsgálnák a vízumrendszert

Liz Truss brit miniszterelnöknek van ilyen tervei lapértesülés szerint.

Mint ismert, Nagy-Britanniában a brexit és a koronavírus-járvány óta egyre súlyosabb gond a munkaerőhiány, sok európai és más országból érkezett döntött úgy, hogy hazatér - számuk százezrekben mérhető.

Ezért, szembemenve több bevándorlásellenes kollégájával is a kabinetben, a miniszterelnök változtatni akar a hiányszakmák listáján, megengedve számos iparág számára, hogy több munkaerőt hozzon be a tengerentúlról - írta a Financial Times alapján a Portfolio.

A felülvizsgálat azzal járhat, hogy

  • akár az angol nyelvtudás követelményén is lazítanának a még több potenciális munkavállaló érkezése érdekében.
  • az EU-n kívülről érkezőknek alacsonyabb vízumdíjakat kellene fizetniük.
  • a munkaadóknak nem kellene bizonyítaniuk, hogy nincs elegendő helyi munkavállaló az adott munkakör betöltésére.
  • a bevándorlóknak nem kell teljesíteniük 5 éven belüli határidővel a 35 800 fontos bérküszöböt sem, amely az Egyesült Királyságban való letelepedéshez szükséges.

Liz Truss növelné a mezőgazdasági munkásokra vonatkozó létszámkorlátot is, ugyanis ágazati vezetők figyelmeztettek: a jelenlegi 38 ezer vízum nem elég a súlyos munkaerőhiány kezelésére.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×