eur:
388.83
usd:
363.33
bux:
68037.39
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
II. Erzsébet brit királynőnek a királyi család zászlajával letakart koporsója, rajta a királyi koronával a Westminster-csarnokban van felravatalozva 2022. szeptember 14-én. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynőt négy napra, a szeptember 19-i temetésig ravatalozták fel a történelmi csarnokban.
Nyitókép: Harland Quarrington

Nyilvános ravatalozás: a modern tradíció egy miniszterelnökkel indult

Bár a Stuartokat már a 17. században így ravatalozták fel, mégis egy Viktória korabeli miniszterelnök ceremóniája adja a mintát a szertartáshoz.

William Gladstone négy alkalommal volt miniszterelnök Viktória királynő uralkodása idején és az uralkodóval mindvégig kölcsönösen utálták egymást. "Úgy beszél velem, mint egy közemberrel!" – háborgott a Viktória. "A királynő egymaga képes lenne végezni bármilyen férfival" – füstölgött a miniszterelnök egy levélben.

Gladstone aztán 1898-ban rákban hunyt el. Az ő búcsúztatásakor alakították ki azt a rendet, amelyet ma a királyi család tagjainak halálakor is követnek – írja a Sky News.

Viktória holtában is haragudott miniszterelnökére

"A holttestet különvonattal szállították a szomszédos metróállomásra, majd a Westminster Hallban ravatalozták fel nyilvánosan, híres és ismeretlen emberek egyaránt lerótták kegyeletüket" – fogalmazott Roy Jenkins az államférfiról írt életrajzában.

Gladstone temetésén a Westminster Apátságban a tíz koporsóvivő között volt a walesi herceg – a későbbi VII. Eduárd – és fia, York hercege is, aki aztán V. Györgyként lépett trónra. Viktória királynő azonban még ekkor sem békélt meg Gladstone-nal:

táviratban vonta kérdőre fiát, hogy ugyan miféle példát követett és kitől kért tanácsot, amikor részt vett a temetésen.

Eduárd válaszában kifejtette, hogy nem tud olyan példáról, amit követnie kellett volna, tanácsot pedig senkitől sem kért.

A tradíció VII. Eduárd óta töretlen

Viktória királynőt az 1901-ben bekövetkezett halála után felravatalozták ugyan Windsorban, de a nyilvánosságot teljesen kizárták. Csak VII. Eduárd halálakor, 1910-ben tették először lehetővé, hogy bárki meglátogassa az elhunyt uralkodó ravatalát a Westminster Hallban. Ezzel hagyományt is teremtettek, amelyet azóta is minden brit uralkodó halála után követnek. Ez alól csak a megkoronázott, ám később a trónról lemondott VIII. Eduárd volt kivétel.

VII. Eduárd ravatala a valódi demokrácia jelképévé is vált. A részvétnyilvánítók sorába nem lehetett inasokat beállítani az előkelőségeknek maguk helyett, nem árultak jegyeket,

a gazdagoknak a szegények mellett kellett sorban állniuk.

Az is érdekes, hogy Winston Churchill és családja csak a ceremónia végére ért a Westminster Hallba, akkor, amikor már az özvegy királyné is elbúcsúzott férjétől. Természetesen Churchillt már nem engedték a király ravatalához. 1965-ben, 55 év múlva viszont őt is ugyanitt és ugyanígy ravatalozták fel. Ellenben azóta egyetlen miniszterelnöknek sem járt ez a megtiszteltetés.

A hercegek virrasztása V. György idejében született

V. György 1936-os halálának idején a hercegek virrasztásának tradíciójával egészült ki a szertartás. Ennek keretében az uralkodói család tagjai is őrt állnak a koporsó körül, ahogy azt III. Károly és testvérei is megtették Edinburgh városában. Itt uralkodót utoljára 70 éve, 1952-ben ravataloztak fel, VI. György személyében. Őt követte most lánya, II. Erzsébet.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×