eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
MOSCOW, RUSSIA - AUGUST 17: S-300V air defense system performs during the International Military-Technical Forum Army 2022 at Kubinka military training ground in Moscow, Russia on August 17, 2022. (Photo by Pavel Pavlov/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Pavel Pavlov/Anadolu Agency/Getty Images

Oroszország Sz-300-as légvédelmi rakétaüteget dobott át Szíriából a Krím közelébe

Az áttelepítést műholdfelvételek bizonyítják. Az elmúlt időszakban több csapás is érte Krímet.

Oroszország Sz-300-as légvédelmi rakétaüteget vont ki Szíriából és telepített egy a Krím félsziget melletti orosz kikötőbe – közölte a műholdas képek kiértékelésével foglalkozó ImageSat International (ISI) izraeli cég.

Az ISI által bemutatott műholdfelvételeken az üteget áprilisban a szíriai Maszjaf városában lehetett látni, majd egy augusztus 25-én készült képen üres térség látszik, miután a rakétarendszereket a tartúszi kikötőn keresztül kihajózták az országból feltehetően a légvédelmi képességek növelése céljából az ukrajnai hadművelet közepette.

További felvételeken az üteg egyes elemeit lehetett látni a tartúszi kikötőben augusztus 12. és 17. között. Augusztus 20-ra a harceszközöknek már nem volt nyomuk. Az ISI elemzése szerint Szíriát a Sparta II nevű orosz hajón hagyták el, amely Novorosszijszk kikötőjébe indult.

Az ISI felvételein egyébként látni lehetett azt is, hogy az Sz-300-asok radaregységét a Szíriában lévő hmejmími orosz légibázisra szállították. Az izraeli vállalat elemzői szerint onnan annak súlya miatt valószínűleg egy Il-76-os katonai teherszállító repülőgépen fogják elszállítani Oroszországba.

A hajóforgalmat nyomon követő Refinitiv Eikon cég szerint a Sparta II jelenleg Novorosszijszk kikötőjében van, amelyet a Dardanellák tengerszoroson keresztül ért el.

Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a megkeresésekre.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy amennyiben az értesülés megerősítést nyer, úgy az a légvédelem jelentős megerősítését jelentené az ukrajnai harctér közelében, ahol az orosz erők több csapást is elszenvedtek. Az egyik ilyen incidens során nyolc orosz harci repülőgép semmisült meg a Krím félsziget egyik légitámaszpontján bekövetkezett robbanásokban.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×