eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Férfi gyalogol a csaknem kiszáradt Csialing-folyó medrében a délnyugat-kínai Csungcsingban 2022. augusztus 19-én. Kína az elmúlt hat évtized legszárazabb nyarával küzd, a Jangce vízszintje a felére apadt.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Korlátozásra kényszerül Kína, mert az aszály miatt nem termelnek a vízierőművek

Kínában az egy hete tartó aszály és a hőhullámok közepette áramhiány fenyeget – derült ki az állami média beszámolójából.

A tájékoztatás szerint a délnyugat-kínai Csungking városában a legtöbb bevásárlóközpont csak délután 4 és este 9 óra között nyit ki, hogy csökkentsék a légkondicionálással járó energiafelhasználást.

Az elmúlt hetekben a szomszédos Szecsuan tartomány hatóságai takarékosságra, az áramfogyasztás korlátozására szólítottak fel.

Sok kínai folyóban sokkal kevesebb víz van a folyamatos aszály miatt. Így van ez a Jangcén, a világ harmadik leghosszabb folyóján, amelyen számos erőmű termel áramot.

A régió néhány víztározójában a vízszint történelmi mélypontra süllyedt. Szecsuant különösen súlyosan érintette a helyzet, mivel az áram 80 százalékát vízerőművekből nyeri.

Hétfőn több bozóttűz tombolt Csungking környékén, amiért a hatóságok a hőhullámot és a folyamatos szárazságot okolták. Repülőjáratokat töröltek, és 1500 embert kimenekítettek a térségből.

Kína nagy részén a legmelegebb és legszárazabb nyarat élik a feljegyzések 1961-es kezdete óta. A hőmérséklet az elmúlt hetekben sok helyen többször is meghaladta a 40 Celsius-fokot.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint 14 régiót és tartományt érint a közepesen súlyos vagy súlyos aszály.

A helyi önkormányzatokat felszólították, biztosítsák a vízkészleteket és szükség esetén generáljanak mesterségesen csapadékot; s ennek érdekében permetezzenek vegyszereket a felhőkbe, hogy esőt hozzanak létre.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×