eur:
389.97
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A large number of people enjoying on beach.
Nyitókép: Aliraza Khatri's Photography/Getty Images

Rekord hőség lesz az Egyesült Királyságban

A brit meteorológiai hivatal a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország több részén. 

Nagy-Britanniában ritka jelenség a forróság, de hétfőn még a déli országoknál is melegebb lesz a szigetországban, írja a Napi.hu. Az előrejelzések szerint a hőmérséklet rekordmagas lesz: több helyen meghaladja a 40 Celsius-fokot. A The Economist állítása szerint ez az első eset Nagy-Britannia történetében, hogy "extrém hőség" miatt adnak ki figyelmeztetést. Negyedik szintű figyelmeztetést adott ki az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége is, melyet a kormány "nemzeti vészhelyzetként" kezel.

A kánikulának már voltak előzményei: napok óta szokatlanul meleg van a szigetországban. A legmagasabb hőmérséklet rekordját 2019-ben, Cambridge-ben 38,7 Celsius-fokkal mérték - hétfőn pedig több helyen is 41 Celsius-fok feletti hőmérséklet várható. A BBC szerint London a világ egyik legmelegebb helye lesz hétfőn, ahol a hőmérséklet a Nyugat-Szaharában és a Karib-térségben mérhetőt is meghaladja.

A vörös riasztás azt jelenti, hogy a hőmérséklet "az emberekre és az infrastruktúrára széles körű hatással lehet", illetve a munkavégzésben és a napi rutinokban "jelentős változásokra van szükség”. A hírek szerint egyes iskolák ki sem nyitnak, vagy korán bezárnak, emellett több járattörlést és jelentős sebességkorlátozást is bejelentettek. A Network Rail arra kéri az utazókat, csak akkor szálljanak hétfőn vonatra, ha az feltétlenül szükséges.

A meteorológusok szerint a hőség kedden is kitart, és csak szerdán várható némi lehűlés az országban.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×