eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
A korábbi orosz támadásokban megrongálódott villamos a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Alessandro Guerra

Az eddig ismertnél több lehet a mariupoli áldozatok száma

Meghalt egy francia újságíró Luhanszkban. Harkivban változik a kijárási tilalom időtartama.

Valószínnűleg az eddig ismertnél több a civil áldozatok száma, az orosz erők több, mint 22 ezer embert ölhettek meg Mariupolban a helyi ukrán hatóságok becslése szerint, de számos tény arra mutat, hogy ez a szám még jelentősen emelkedhet - közölte Vadim Bojcsenko, a Donyeck megyei kikötőváros polgármestere.

A szombat óta orosz ellenőrzés alatt álló város ukrán önkormányzata által nyilvánosságra hozott közlemény szerint a város egyik temetőjében a holttesteket több rétegben rakták egymásra, majd táblákkal egyedi temetkezési helynek "álcázták". A városi tanács értesülései szerint április közepe óta az orosz erők legalább 16 ezer mariupoli lakost temettek tömegsírokba a város peremvidékén fekvő Sztarij Krim, Mangus és Vinohradne falvak közelében is. Még körülbelül ötezer embert temettek el a város alkalmazottai március közepéig, vagyis Mariupol orosz megszállásáig - tette hozzá a tanács, kiemelve, hogy Mariupolban még mindig több ezer holttest van a romok alatt, illetve ideiglenes temetőkben vagy halottasházakban.

Kijev felkészült

Közben Mikola Zsirnov tábornok, az ukrán főváros, Kijev katonai adminisztrációjának vezetője kijelentette: jelenleg semmi jele annak, hogy az orosz csapatok újra megtámadnák Kijevet, a veszély ugyanakkor továbbra is fennáll. Az orosz csapatok március végén, április elején vonultak el a főváros környékéről.

"Tudjuk, hogy az Oroszországi Föderáció használhatja Fehéroroszország területeit is. Kijev, mint főváros, az orosz csapatok kiemelt célpontja. Tekintettel a jelentős mennyiségű emberi és logisztikai erőforrásra Oroszországban, továbbra is fennáll a második offenzíva veszélye" - vélekedett rá a tábornok. Hozzátette: "Naponta szorosan figyelemmel kísérjük az ellenség akcióit. A fenyegetés mindaddig létezik és fennáll, amíg nem győzünk, de Kijev arra készül, hogy megfelelő válaszcsapást mérjen az ellenségre".

Átcsoportosítás

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte a Meduza Rigában szerkesztett orosz ellenzéki hírportál egyik hétfői hírét, amelyben Roman Sztarovojt, a kurszki terület kormányzója arról számolt be, hogy Moszkva az Ukrajnával határos régióba nagy számú orosz katonát, valamint tüzérségi fegyvereket és rakétavetőket csoportosított. A kormányzó állítása szerint ezt a helyi lakosság védelmében tették.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó közben arról adott hírt, hogy életét vesztette egy francia újságíró a régióban, amikor az orosz erők tüzet nyitottak a helyi lakosok evakuálására elindított páncélozott autóra. A jármű páncélját az orosz lövedékrepeszek felszakították, az újságíró pedig halálos sérülést szenvedett a nyakán. Az evakuálást egyelőre az ukrán oldal felfüggesztette.

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó arról tájékoztatott, hogy hétfőtől a régióban egy órával csökkentették a kijárási tilalom időtartamát: mostantól csak este tíz órától lép életbe - míg ezelőtt kilenctől volt érvényben - és reggel hat óráig tart.

Petro Porosenko volt ukrán elnök, az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője mindeközben engedéllyel Lengyelország felé elhagyta Ukrajnát. Elutazása előtt Volodimir Zelenszkij jelenlegi államfőhöz fordult, hogy biztosítsa afelől: az ellenzék a kormányzattal együtt Ukrajna megerősítésén dolgozik. Porosenko, szavai szerint, az Európai Néppárt rotterdami kongresszusára tart.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×