eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyilkos bálna úszik felfelé a Szajnán – videó

Rossz egészségi állapotban lehet, nem tudják, miért vetődött arra.

Kardszárnyú delfin úszik felfelé a Szajnán, szemlátomást egyre rosszabb egészségi állapotban, ezért minél hamarabb vissza kellene vinni a tengerbe – közölték a francia hatóságok.

A gyilkos bálnaként vagy orkaként is ismert tengeri emlőst április elején látták a nyílt tengeren, akkor még 30 kilométerre a Szajna torkolatától, azóta a négyméteres delfin már 60 kilométert úszott felfelé a folyón, és már Rouen térségében jár.

A leginkább Skócia, Izland és Norvégia partjainál és délebbre az Atlanti-óceánban előforduló kardszárnyú delfin feltűnése a térségben rendkívül ritka, és szakértők nem találnak magyarázatot a mostani esetre sem. Halászhajókról készült videofelvételek alapján nem kétséges, hogy orkáról van szó.

Egyelőre csak feltételezik, hogy egy beteg állatról lehet szó, amely nyugodtabb vizeket keresett, ahol könnyebben találhat élelmet magának. Más teóriák szerint egy fiatal állat szakadt el a csordától, és tévedt magányosan a La Manche csatornába.

Mindenesetre a természetvédőket aggasztja a kardszárnyú delfin egészségi állapota. Hátuszonya megdőlt, ami biztos jele a gyengélkedésnek, szemlátomást veszített súlyából, és összességében úgy tűnik, hogy rossz egészségi állapotban van.

Az orka kimentésével egyelőre nem kísérleteznek, mert attól tartanak, hogy az emberi beavatkozás további stresszt okozna a tengeri emlősnek. Szakértők szerint magára hagyva nagyon rosszak lesznek a túlélési esélyei.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×