eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az orosz-ukrán egyesített ellenőrző és koordináló központ (JCCC) tagjai lefényképeznek egy tüzérségi lövedék által okozott krátert és egy megrongálódott lakóházat a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében fekvő Vrubivka közelében 2022. február 17-én. Az orosz kormány által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok ezen a napon azzal vádolták a kijevi kormánycsapatokat, hogy az elmúlt 24 órában négyszer nyitottak tüzet a területükre.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Így térítenek a biztosítók háborús övezetben

Egy biztosítóval sem lehet olyan országokba utasbiztosítást kötni, amelyeket egy esetleges háború vagy fegyveres zavargás miatt vörös zónába sorolt a Külügyminisztérium – hívja fel a figyelmet az egyik biztosítási alkusz cég. Ukrajnára jelenleg nincs érvényben semmilyen korlátozás – hangsúlyozta Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Nem kell egy országban klasszikus értelemben háborúnak lennie ahhoz, hogy egy biztosító azt mondhassa, nem fog téríteni. Elég, ha valahol rendszeresek a tüntetések vagy zavargások – fogalmazott a CLB biztosítási alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatója. Hivatalosan a külügyminisztérium minősíthet egy országot utazásra nem ajánlott területnek, háborús övezetnek – tette hozzá Németh Péter.

„Ezeken a területeken automatikusan már a szerződések szempontjából is úgy kell gondolni, hogy megszűnt a szolgáltatás. Ha menet közben nyilvánítódik ilyenné ez a terület, akkor pedig el kell indulni haza, mert ugye biztosítói szerződésben benne van az is, hogy a kármentésért és a kár megelőzéséért is meg kell tennie az ügyfélnek mindent, és

ilyenkor a magunk mentése, kimenekítése számít kármentésnek”

– mondta.

Ukrajnára jelenleg nem vonatkozik korlátozás – hangsúlyozta Németh Péter. A konzuli szolgálat néhány napja azt közölte, mindenki fontolja meg utazása szükségességét és lehetőség szerint halassza későbbre. Ha pedig mégis az utazás mellett dönt, vagy a térségben tartózkodik, regisztráljon konzuli védelemre.

„Most még működik ott minden szolgáltatás, és reméljük, hogy így is marad. Még az utasbiztosítások is térítenek,

nem hallottuk még biztosítóktól azt, hogy már nem szeretnének szerződést kötni arra a területre, illetve ne tudnának ott szolgáltatni, ez sajnos ilyen helyzetben bármikor változhat,

úgyhogy mindenki nagy figyelemmel legyen” – elemezte a jelenlegi helyzetet.

Németh Péter ugyanakkor hangsúlyozta: érdemes ellenőriznie a biztosításait annak, aki munka, tanulás vagy bármi egyéb folytán huzamosabb időn át tartózkodik a szomszédos országban, de a határmentén élőknek is ajánlott teljes körű biztosítással körbebástyázniuk magukat.

„Ne gondoljuk a legrosszabbra. Nem tudjuk, hogy ha harcok vannak egy országba, akkor azok hol zajlanak, lehetnek akár robbanások, légrobbanások, rázkódások, ablakbetörések és ne adj isten a jövőben becsapódó lövedékekből származó kár” – mondta. Felhívta a figyelmet, hogy érdemes ellenőrizni az ingatlanbiztosításokat, hogy mindenre kiterjed-e, élet- és balesetbiztosításra pedig remélhetőleg nem lesz szükség.

Hozzáfűzte: a tapasztalatok azt mutatják, hogyha zavargások miatt ilyen jellegű kár ér valakit, akkor hivatalosan ugyan nem térítenek a biztosítók,

méltányosságból azonban számíthatnak az ügyfelek kártérítésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×