INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

koronavírus

omikron

európa

egészségügy

The doctor prepares a system for transfusion of infusion solutions on a blurred background.

Körkép - Ilyen csapást mért az egészségügyre az omikron

Infostart

Annak ellenére is komoly megterhelést jelent Európa-szerte az omikron, hogy a variáns okozta megbetegedés valamivel enyhébb, mint a korábbi törzsek kapcsán kialakuló.

Nagy-Britannia péntek óta a katonaságot is beveti, hogy segítse a rekord számú koronavírusos eset miatt hatalmas nyomás alá került kórházak működését - számol be a Reuters.

"Az omikron több kezelésre szoruló beteget jelent, alacsonyabb létszámú őket ellátó személyzet mellett" - mondta Stephen Powis professzor, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) orvosigazgatója.

Műtéthalasztással, nyugdíjas dolgozókkal kezelik a helyzetet

A helyzet nem egyedi: az Egyesült Államokban a kórházak elhalasztják az elektív műtéteket, hogy személyzetet és ágyakat szabadítsanak fel, míg Spanyolországban az egészségügyi alapellátás olyannyira túlterhelt, hogy 2021 utolsó előtti napján Aragónia északkeleti régiójának hatóságai engedélyezték a nyugdíjas egészségügyi dolgozók és ápolók munkába való visszavételét.

"Az esetek exponenciális növekedése azt jelenti, hogy az alapellátás nem tudja megfelelően ellátni sem a kapcsolatfelvételi és oltási kampányfeladatokat, valamint a szokásos tevékenységét sem"

- áll a hatóságok közleményében.

Az egészségügy frontvonalában dolgozók, például az ápolók és a fizioterapeuták a legsúlyosabban érintettek a spanyol ápolási szakszervezet, a SATSE szerint. Andalúziában december második felében a koronavírusos megbetegedés miatt táppénzen lévő személyzet több mint 30%-át ők tették ki.

A déli régióban az év utolsó heteiben nagyjából 1000 koronavírussal fertőzött munkavállalót regisztráltak, ami súlyos problémákat generált a szolgáltatási lefedettségben a közlemények szerint.

Szabadságstopot is alkalmaznak

Hollandiában is meredeken emelkedik a kórházi személyzet, különösen az ápolók és ápolási asszisztensek körében a fertőzések aránya a De Telegraaf holland napilap nyolc nagy kórházban végzett felmérése alapján. A legsúlyosabban érintett intézményekben

minden negyedik teszt pozitív lett karácsony előtt,

ilyen például az amszterdami Egyetemi Orvosi Központ, ahol a személyzet 25 százaléka pozitív, míg egy héttel ezelőtt ez az arány csak 5 százalék volt.

A holland kórházak fontolgatják a karanténszabályok megváltoztatását, hogy a fertőzött, tünetmentes személyzet munkába állhasson, írja a De Telegraaf, mivel a december 19. óta tartó szigorú zárlat ellenére a holland napi esetszám rekordot dönt.

Olaszországban a fertőzött egészségügyi dolgozók problémáját - a múlt héten gyűjtött adatok szerint több mint 12 800 dolgozó van otthon fertőzöttként - súlyosbítja az oltatlan orvosok, ápolók és adminisztratív személyzet felfüggesztése, akik a teljes munkaerő több mint 4 százalékát teszik ki. A helyzet kezelésének érdekében szabadságolási tilalmat vezettek be és a nem sürgős műtéteket elhalasztják.

Még hetekig várni kell a tetőzésre

Nagy-Britanniában még mindig úgy látják, hogy nő a kórházba felvett koronavírusos betegek száma, miközben napi 80 ezer dolgozó hiányzik munkahelyéről. A távollétek 44 százalékának oka a koronavírus a január másodikáig tartó héten, egyre többen kénytelenek otthon maradni megbetegedésük miatt.an.

Rafael Bengoa, a bilbaói Egészségügyi és Stratégiai Intézet társalapítója és a WHO korábbi vezető tisztviselője szerint Spanyolország nem hozott elegendő intézkedést a létfontosságú szolgáltatások megerősítésére, és a nyomás még hetekig fokozódni fog. Úgy véli, a hónap végére elérhetik a platót, amit talán gyors csökkenés követ majd esetszámok terén. Bengoa nem hisz egy még veszélyesebb variáns megjelenésében,

"A pandémiák nem hatalmas fellángolással, hanem kis hullámokkal érnek véget, mert már olyan sokan megfertőződtek vagy beoltották magukat... Az omikron után már nem kell aggódnunk a kis hullámok miatt" - fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Natali_Mis/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018