eur:
388.01
usd:
359.9
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
XIAN, CHINA - JANUARY 5, 2022 - Courier and cleaning staff ride on a street in Xi an, Shaanxi Province, China, Jan 5, 2022. (Photo credit should read Yi Qing / Costfoto/Future Publishing via Getty Images)
Nyitókép: Yi Qing / Costfoto/Future Publishing / Getty Images

Van, ahol éheznek - súlyos gondok mellett is őrzi a zéró Covid stratégiáját Kína

1600 esetet rögzítettek két nappal ezelőttig Hszianban: a szám alacsonynak tűnhet a legtöbb ország adataival egybevetve, de Kína zéró Covid-politikájának szemszögéből nézve megengedhetetlenül magas. A 13 milliós város lakosságának egyre rosszabb a helyzete. Szívszorító felvételek kerültek napvilágra arról, ahogy emberek próbálnak élelemhez jutni vagy menekülni.

Két hete nem hagyhatják el a 13 milliós Hszian lakosai otthonukat, és még nem tudják, mikor vet véget Kína a szigorú lezárásnak. A terrakotta harcosok városa, mely békeidőben turistaközpont, most kong az ürességtől a CNN cikke szerint.

A lezárások miatt van, aki élelemhez, míg mások orvosi ellátáshoz nem jutnak hozzá. A kínai zéró Covid-megközelítés, amely tömeges teszteléssel, gyors lezárásokkal és karanténnal igyekszik minden friss kitörést gyorsan leküzdeni, haragot és dühöt vált ki a helyiekből.

Kínos kommentek az élelmiszerhiány miatt

Két éve annak már, hogy így kezeli az ország a koronavírust: kezdetben az emberek támogatását is bírta a módszer, de ahogyan nem áll meg az újabbnál újabb járványkitörések láncolata, a hszianiak mellett mások is azt a kérdést teszik fel, hogy meddig tartható fenn ez a rendszer, amelyben emberek millióit ejtenek foglyul a szigorú szabályok.

XI'AN, CHINA - JANUARY 02: Staff members in protective suits conduct COVID-19 nuclei acid tests at a residential area on January 2, 2022 in Xi'an, Shaanxi Province of China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
PCR-teszteket szállító egészségügyi dolgozók végőruhában Hszian utcáin 2022. január 2-án. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Az elmúlt héten a kínai közösségi médiát elárasztották a segélykiáltások, valamint a hsziani vezetést illető kritikák. A kormány tartotta sajtótájékoztatók élő közvetítéseinek kommentjei a lakosság részéről érkező élelmiszerkérésekkel teltek meg, aminek hatására letiltották a kommentelési lehetőséget. A cenzúra ellenére a téma egyre nagyobb teret nyert. A Weibón, a kínai Twitter-szerű platformon a Hszianban nehéz élelmiszert vásárolni hashtaget hétfőig 380 milliószor nézték meg.

Sokan fejezik ki elégedetlenségüket afölött, hogy a hatóságok előzetesen arról tájékoztatták őket, megfelelő mennyiségű élelmiszer lesz elérhető, ezért ők

nem halmoztak fel készleteket otthonaikban.

Kezdetben kétnaponta ki lehetett menni vásárolni, az esetszám emelkedésének hatására azonban a lakosok már csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha tesztelni hívják őket. Egy kommentelő azt írta a Weibón, hogy korábban butaságnak tartotta a pánikvásárlást, de most arra jött rá, ő volt a buta.

A BBC azonban kedden már arról írt, hogy a hszianiak cserekereskedelemmel próbálnak egymástól élelmiszerhez jutni. A közösségi média bejegyzéseinek tanúsága szerint a helyiek a cigarettát és a műszaki eszközöket cserélik élelmiszerre - ha tudják. A fotók és videók azt mutatják, ahogy például cigarettát káposztára, mosogatószert almára, egészségügyi betétet pedig egy kis halom zöldségre cseréltek a helyiek. Volt, aki a Nintendo Switch konzolját egy csomag instant tésztára és két gombócra tudta beváltani.

December 23. óta körülbelül 13 millióan vannak otthonukba zárva.

Extrém menekülési kísérletek

A felháborodás hatására egyes környékeken a helyi vezetés gondoskodott arról, hogy élelmiszer érkezzen az emberek otthonaiba, amit az állami tévé természetesen közvetített, de vannak környékek, ahova így sem jutott étel. Eközben az egyes területeken a lezárással kapcsolatos szigor további felháborodást váltott ki.

Pénteken a Weibón jelent meg egy felvétel, amelyen egy férfit azért vernek meg a hatóságok emberei, mert pékáruval próbált meg bejutni házába. Az ezt követő felháborodás hatására a rendőrség közleményt adott ki, amely szerint a két támadót hétnapos elzárással és 200 jüan pénzbírsággal büntették.

A múlt héten az állami média két olyan esetről számolt be, amikor a korlátozások életbe lépése előtt egyesek extrém módon igyekeztek elmenekülni Hszianból.

Egy férfi száz kilométert gyalogolt a reptérről több falusi ellenőrzőpontot is megkerülve, mielőtt végül december 24-én, nyolc nap után rátaláltak és karanténba került.

A másik esetben egy férfi 10 órán át kerékpározott éjjel közel fagypont alatti hőmérsékleten, hogy megpróbáljon visszatérni szülővárosába, miután megtudta, hogy Hsziant másnaptól lezárják. Őt is pénzbüntetésre ítélték a karantén mellett.

Marad a szigor

A helyi hatóságok mindezek ellenére továbbra sem enyhítenek a szigoron. Az elszántság jeleként elbocsátották a járvány egyik legsúlyosabban érintett területének, Yanta körzetének párttitkárát, aki ezzel egy egész csokornyi helyi tisztviselőhöz csatlakozott, akiknek elbocsátása a járvány miatt történt meg.

Hszinban hétvégén több mint egy hét után csökkent a friss esetek száma:

vasárnap 122-re csökkent a napi esetszám, hétfőn 90 esetet regisztráltak.

Ha a tendencia folytatódik, valószínűleg csak hetek kérdése, hogy sikeresen fékezzék meg a járvány kitörését, de nem ez lesz az utolsó alkalom, amikor a koronavírus – és a felszámolására irányuló szigorú válaszlépések – jelentős fennakadást okoznak a mindennapi életben és a helyi gazdaságban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×