INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

denominálás

venezuela

bolivár

valuta

CARACAS, VENEZUELA - OCTOBER 02: Detail of vegetables prices are written in both old and new Bolivar currencies at a public market on October 2, 2021 in Caracas, Venezuela. Yesterday Venezuela officially removed 6 zeroes from its currency to simplify transactions amid an ongoing inflationary economic crisis. With many stores unable to accept cash and banks closed during the transition, today more new bills are starting to circulate. (Photo by Manaure Quintero/Getty Images)

A három és az öt után most hat nullát kellett levágni a bolívar végéről

Infostart

A szupermagas infláció miatt Venezuelában denominálták a nemzeti valutát, hat nullát vágtak le a végéről és már forgalomba is kerültek az új bankók.

A szupermagas infláció miatt Venezuelában denominálták a nemzeti valutát, hat nullát vágtak le a végéről és már forgalomba is kerültek az új bankók. A korrekció előtt a legmagasabb névértékű bankjegy az 1 millió bolívar volt, ami valamivel kevesebb mint 25 amerikai centet ért. Ugyanennyit ér most a legmagasabbnak számító új, 100 bolívar is.

Az országban kialakult pénzügyi helyzetet jól mutatja, hogy a denominációt megelőzően

egy 2 literes palackos ásványvíz több mint 8 millió bolívarba kerül, miközben a bankok napi legfeljebb 20 millió bolívart engedélyeztek felvenni a lakosságnak a számlákról.

A venezuelai kormány harmadszor nyúlt ehhez az eszközhöz, a bolívar 2008-ban három nullával, 2018-ban öt nullával "könnyítették".

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi, áprilisban ismertetett tavaszi globális jelentésében azzal számolt, hogy Venezuelában idén és jövőre egyaránt 5500 százalék lesz az infláció, ami a számításai szerint tavaly 2355 százalék volt. A venezuelai jegybank februárban azt közölte, hogy tavaly 2959,8 százalék volt az infláció, kisebb a 2019. évi - ugyancsak a jegybank által számított - 9585,5 százaléknál.

A hazai össztermék (GDP) csökkenését a tavalyi 30 százalék után az idei évre 10 százalékra, jövőre 5 százalékra tette az IMF. Eközben a munkanélküliségi ráta a tavalyi 55,5 százalékról idén 58,4 százalékra, 2022-ben pedig 60,1 százalékra emelkedhet a washingtoni székhelyű szervezet tavaszi prognózisa szerint.

Nyitókép: Az árak Caracas egyik piacán régi és új bolívarban is kiírva 2021. október 2-án. (Manaure Quintero/Getty Images)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018