eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
CARACAS, VENEZUELA - OCTOBER 02: Detail of vegetables prices are written in both old and new Bolivar currencies at a public market on October 2, 2021 in Caracas, Venezuela. Yesterday Venezuela officially removed 6 zeroes from its currency to simplify transactions amid an ongoing inflationary economic crisis. With many stores unable to accept cash and banks closed during the transition, today more new bills are starting to circulate. (Photo by Manaure Quintero/Getty Images)
Nyitókép: Az árak Caracas egyik piacán régi és új bolívarban is kiírva 2021. október 2-án. (Manaure Quintero/Getty Images)

A három és az öt után most hat nullát kellett levágni a bolívar végéről

A szupermagas infláció miatt Venezuelában denominálták a nemzeti valutát, hat nullát vágtak le a végéről és már forgalomba is kerültek az új bankók.

A szupermagas infláció miatt Venezuelában denominálták a nemzeti valutát, hat nullát vágtak le a végéről és már forgalomba is kerültek az új bankók. A korrekció előtt a legmagasabb névértékű bankjegy az 1 millió bolívar volt, ami valamivel kevesebb mint 25 amerikai centet ért. Ugyanennyit ér most a legmagasabbnak számító új, 100 bolívar is.

Az országban kialakult pénzügyi helyzetet jól mutatja, hogy a denominációt megelőzően

egy 2 literes palackos ásványvíz több mint 8 millió bolívarba kerül, miközben a bankok napi legfeljebb 20 millió bolívart engedélyeztek felvenni a lakosságnak a számlákról.

A venezuelai kormány harmadszor nyúlt ehhez az eszközhöz, a bolívar 2008-ban három nullával, 2018-ban öt nullával "könnyítették".

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi, áprilisban ismertetett tavaszi globális jelentésében azzal számolt, hogy Venezuelában idén és jövőre egyaránt 5500 százalék lesz az infláció, ami a számításai szerint tavaly 2355 százalék volt. A venezuelai jegybank februárban azt közölte, hogy tavaly 2959,8 százalék volt az infláció, kisebb a 2019. évi - ugyancsak a jegybank által számított - 9585,5 százaléknál.

A hazai össztermék (GDP) csökkenését a tavalyi 30 százalék után az idei évre 10 százalékra, jövőre 5 százalékra tette az IMF. Eközben a munkanélküliségi ráta a tavalyi 55,5 százalékról idén 58,4 százalékra, 2022-ben pedig 60,1 százalékra emelkedhet a washingtoni székhelyű szervezet tavaszi prognózisa szerint.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×