eur:
394.95
usd:
363.41
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Japán szigorral és megszégyenítéssel csap le a járványszabályok megsértőire

Három olyan japán nevét hozták nyilvánosságra, akik külföldről hazatérve megpróbáltak kibújni a karanténkötelezettség alól.

Japán azzal fenyegeti a karanténkötelezettség alól kibújni próbálókat, hogy nyilvánosságra hozza nevüket: az egészségügyi miniszter arról nyilatkozott, hogy három, a közelmúltban hazatért japán egyértelműen megpróbálta elkerülni a kontaktust a hatóságokkal, hogy kihúzzak magukat az izoláció alól, írja a The Guardian.

A döntésről hétfőn tájékoztatták a közvéleményt, megosztva a három érintett nevét, amit követően a Twitteren találgatások kezdődtek az érintettek lakhelyéről és munkájáról. A múlt héten Tokión túl további négy területre terjesztette ki Japán a szükségállapotot a fertőzés terjedése miatt. A fővárosban jelenleg is zajlanak az olimpiai játékok. Most már Szaitama, Kanagava, Csiba és Oszaka területén is életbe léptek az intézkedések a járvány terjedésének megfékezésére. A tokiói és okinavai szükségállapotot is meghosszabbították az olimpiai játékok lezárulta utánig, a paralimpiai megmérettetések idejére is.

Az olimpiai játékokon is előfordul a koronavírus miatt hozott szabályok be nem tartása: egy moldáv tisztviselő Instagram-történeteiből is kiderült, hogy a tiltások ellenére elhagyta az olimpiai falut és tiltott városnézésre indult, írja az Inside the Games portál.

Cornel Josan a Moldáv Olimpiai Bizottság marketingigazgatójaként szegett szabályt, ráadásul nemcsak elhagyta az olimpiai falut, de maszkot sem viselt.

A játékok ideje alatt összesen hat embert fosztottak meg akkreditációjától hasonló vétségek miatt, köztük két georgiai dzsúdóversenyzőt.

Tokióban két hete van szükségállapot, mégsem sikerült megfékezni eddig a fertőzés terjedését, ami az intézkedésekkel kapcsolatos aggályokat támaszt a japánokban.

A japán főváros a múlt héten három egymást követő napon rekordszámú esetet jelentett, köztük csütörtökön 3865-öt. Az esetek száma megduplázódott az előző héthez képest, de hivatalos források szerint az emelkedésnek semmi köze az olimpiához.

Öt másik területet, köztük Hokkaidót, Kiotót, Hjogót és Fukuokát kevésbé szigorú vészhelyzeti korlátozások alá helyezték.

Tokió kormányzója, Juriko Koike megjegyezte, hogy a harmincas éveikben járó vagy annál fiatalabb emberek körében terjed jelenleg legjobban a megbetegedés, ezért felszólította a fiatalokat, hogy tartsák be az olyan alapvető intézkedéseket, mint a maszkok viselése és a bulik elkerülése.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×