eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Luxembourg, 2017. május 10.Az Európai Unió Bíróságának, a Curiának a bejárata Luxembourgban 2017. május 10-én, amikor megkezdődik a tárgyalás a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Döntött a lengyel bírák fegyelmi rendszeréről az uniós bíróság

A lengyel legfelsőbb bíróság és a rendes bíróságok bíráira alkalmazandó új fegyelmi rendszer elfogadásával Lengyelország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, az új jogszabály nem egyeztethető össze az uniós joggal - közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Az Európai Bizottság annak megállapítására indított keresetet az uniós bíróság előtt, hogy Lengyelország teljesítette-e uniós jog szerinti kötelezettségeit az ország legfelsőbb bíróságának és a rendes bíróságainak bíráira alkalmazandó új fegyelmi rendszer elfogadásával.

A Lengyelország ellen korábban emiatt kötelezettségszegési eljárást indító uniós bizottság annak kimondását kérte a bíróságtól, hogy Lengyelország megsértette az uniós jog alkalmazásában részt vevő nemzeti bírák függetlenségével, illetve az előzetes döntéshozatal iránti kérelmek rendszerével kapcsolatos követelményeket.

Az Európa Unió Bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletével helyt adott az Európai Bizottság összes panaszának, és megállapította, hogy

Lengyelország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit.

Az ítélet indoklásában az uniós bíróság többek között megállapította, hogy a lengyel igazságszolgáltatást nemrégiben érintő reformok a legfelsőbb bíróságnál felállított új fegyelmi tanács számára nem biztosítják a pártatlanság és függetlenség garanciáit. A fegyelmi rendszer lehetővé teszi, hogy a rendes bíróságok bírái által hozott határozatok tartalmát fegyelmi vétségnek minősítsék. Ennek megfelelően a határozat felhasználható a bírósági döntések politikai ellenőrzése vagy a bírákra gyakorolt nyomásgyakorlás céljából, ezzel befolyásolva a döntéshozatalt. Lengyelország nem garantálja, hogy a rendes bíróságok bírái ellen indított fegyelmi ügyeket észszerű időn belül megvizsgálják, illetve nem biztosítja a megvádolt bírák védelemhez való jogának tiszteletben tartását sem.

Emlékeztettek arra is, hogy az igazságszolgáltatásról szóló szabályozás megakadályozza a lengyel bíróságokat abban, hogy közvetlenül alkalmazzák az igazságszolgáltatás függetlenségét védő uniós jogszabályok egyes rendelkezéseit, és ilyen kérdésekre vonatkozóan előzetes döntéshozatal iránti kérelmeket terjesszenek elő. Az új lengyel rendszer, amely magában foglalja a bírák kinevezésének folyamatát is, "alááshatja az érintett bíróságok függetlenségét" - húzták alá.

Az uniós bíróság ítéletében arra szólította fel a lengyel hatóságokat, hogy orvosolják ezt a helyzetet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×