eur:
387.62
usd:
359.93
bux:
69201.95
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Az utcákat fertőtlenítik Karnataka indiai állam székhelyén, Bengaluruban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás alatt, 2021. május 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

Már a következő hullámra készülnek Indiában

Mahárástra tartomány, a második hullám epicentruma már megkezdte a felkészülést a következő hullámra, melynek elérkezését szeptember-októberre várják.

Mahárástra az ország legtehetősebb tartománya, itt található Mumbai, az állam pénzügyi fővárosa is. Bár jelenleg még mindig küzdenek a második hullámmal, amelyben több mint ötmillió ember betegedett meg Mahárástrában - ez az indiai számnak mintegy ötöde -, megkezdték a felkészülést a következő hullámra is. A tartomány 82 ezer halottat számlált eddig, az indiai régiók közül itt sújtott le a legnagyobb erővel a koronavírus.

Múlt hónapban kezdték meg a tartományi miniszterek az egyeztetéseket a teendőkről, írja a CNBC. Három területre fognak fókuszálni, melyek a következők:

  • az állam koordinálta orvosi intézkedések,
  • a védekezéssel kapcsolatos előírások,
  • a gazdaság szereplőinek feladatai.

Az orvosi intézkedéseket egy jelenleg 11 orvosból álló munkacsoport irányítja, akik működési eljárásokat állítottak össze Mahárástra adminisztratív és egészségügyi válaszlépéseihez. A tartományban vizsgálják, hogy a harmadik hullám mely demográfiai csoportokat érintheti - különösen a gyermekeket és a tinédzsereket, akiket az előző két hullám többnyire megkímélt. Elegendő kórházi ágyról, oxigénről és intenzív férőhelyről is gondoskodni akarnak már előre.

A védekezéssel kapcsolatos előírások közt olyan ötletek szerepelnek, mint hogy

több maszk egyidejű viselését is kötelezővé tehetik.

A gazdaságot nem akarják megbénítani a harmadik hullámban, de ehhez szükség lesz arra is, hogy a vállalatok is megfeleljenek bizonyos előírásoknak.

Az indiai második hullám jelenleg talán enyhülő fázisában van: május hetedikén 414 ezer új esettel talán már tetőzött. Hétfőn 300 ezer alá esett a frissen felfedezett megbetegedések száma, ami április 21-e óta nem alakult így, viszont változatlanul 4000 fölött van az elhunytak napi száma. Szakértők szerint még így is jelentősen alulbecsülik a halálos áldozatok számát.

Szintén szakértők szerint egyedül az oltás jelenthet kiutat ebből a helyzetből az ország számára: az 1,4 milliárdos Indiában eddig 184 millió adagot adtak be. Minden 18 év fölötti jogosult felvenni a vakcinát, már ha jut neki. Harsh Vardhan indiai egészségügyi miniszter szombati nyilatkozatában azt mondta, hogy

az országban júliusig 516 millió adag oltást adnak be, és ez a szám augusztus és december között 2,16 milliárd adagra emelkedik.

Mahárástrában adták be egyébként az országban beadott adagok több mint 10 százalékát, és igyekeznek is tartani a tempót, mivel egyedül az immunizálásban látják a lehetőséget arra, hogy enyhébb lehessen a következő hullám. A tartományban a hónap végéig meghosszabbították a lezárásokat, az újranyitást az esetszámok alakulásától teszik függővé.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Pénteken arról érkeznek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Ukrán drónok csaptak le a Kalugai területen, egy olajfinomítóban tűz ütött ki. Orosz közlések szerint Moszkvától délre, valamint a Brjanszki és a Belgorodi területen is ukrán drónokat lőtt le a légvédelem. A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint márciusról áprilisra jelentősen növekedett az orosz támadások száma Kelet-Ukrajnában, Csasziv Jarnál 200 százalékos növekedés volt. Csütörtökön megtartották Moszkvában a Győzelem napi katonai parádét, amely ezúttal is szerényre sikeredett. Vlagyimir Putyin Mihail Misusztyin eddigi kormányfőt javasolja továbbra is miniszterelnöknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×