INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

kína

who

vuha

koronavírus

Védőmaszkos vásárló a tenger gyümölcseit árusító vuhani Huanan piac emeleti optikai üzletei között 2020. december 29-én. Az épületet kapcsolatba hozták az új koronavírus-járvány kitörésével, ezért az alsó szint, ahol a vírus feltehetőleg először megjelent, 2020. január 1. óta zárva van, az emeleten lévő optikai üzletek viszont nyitva tartanak. Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontjában, Vuhanban, Hupej tartomány több mint 11 millió lakosú székvárosában az élet visszatér a normális kerékvágásba.

Kína nem hagyta szó nélkül a WHO vádjait

Infostart / MTI

Azt támogatják, hogy további vizsgálatokat végezzenek a koronavírus eredetének feltárására.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) az új koronavírus eredetét kutató, nemzetközi szakértői csapata számára Kína minden, a járvány kezdeti szakaszával kapcsolatos adatot ugyanúgy elérhetővé tett a vizsgálat során, mint ahogyan a velük együtt dolgozó kínai szakértők számára - nyilatkozta egy Pekingben tartott sajtótájékoztatón a kínai szakértői csoport vezetője.

Liang Van-nien ezzel azokra a nemzetközi vádakra reagált, melyek szerint a vírus eredetét vizsgáló nemzetközi kutatócsoport nem jutott hozzá a szükséges adatokhoz. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden további vizsgálatot sürgetett, és bírálta Pekinget, amiért a január 14. és február 9. között a közép-kínai Vuhanban a vírus eredetét tanulmányozó nemzetközi kutatók számára nem biztosított megfelelő hozzáférést az elsődleges adatokhoz. Az Egyesült Államok és tizenhárom szövetségese pedig közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a kedden ismertetett WHO-jelentés kapcsán, teljes hozzáférést követelve Kínától az adatokhoz.

Liang elmondta: a vizsgálat során a kutatóknak hatalmas mennyiségű adatot kellett elemezniük. Hangsúlyozta:

"biztosak vagyunk abban, hogy a jelentés kiállja az idő próbáját".

A kínai szakértő aláhúzta: minden adatbázist és dokumentumot közösen használtak a külföldi kollégáikkal. "Mindenki láthatott mindent" - fogalmazott, hozzátette ugyanakkor, hogy egyes dokumentumokról fényképet készíteni, vagy azokat a szakértőknek magukkal vinni bizonyos esetekben illegálisnak számít Kínában. "Az adatok olykor a páciensek magánéletéhez kapcsolódnak, és csak a hozzájárulásukkal megoszthatóak" - magyarázta.

Azokkal a kifogásokkal kapcsolatban, hogy a jelentést "késleltették", Liang elmondta: a jelentés egyszerre készült el angol és kínai nyelven, a közzététel előtt pedig gondoskodniuk kellett arról, hogy a fordításban sehol nincsen hiba.

Hozzátette: Kína támogatja, hogy a WHO további vizsgálatokat végezzen a koronavírus eredetének feltárására. Fong Zi-Csien, a kínai járványügyi központ vezető-helyettese mindazonáltal elmondta: a globális együttműködés kialakítása érdekében más országokban is kellene vizsgálatokat folytatni. Kína számos alkalommal vetette már fel azt az elméletet, miszerint a legelőször Vuhanban járványt okozó koronavírus Kínán kívülről is származhatott. Ezt az elképzelést egyes kínai szakértők a külföldről importált, mélyhűtött élelmiszerek csomagolásán behurcolt vírusokkal támasztják alá, ami több alkalommal okozott kisebb járványkitöréseket Kínában az első hullám megfékezését követően. A WHO-jelentésben ezt az elméletet lehetségesnek, ám valószínűtlennek értékelték.

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018