eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőmaszkos vásárló a tenger gyümölcseit árusító vuhani Huanan piac emeleti optikai üzletei között 2020. december 29-én. Az épületet kapcsolatba hozták az új koronavírus-járvány kitörésével, ezért az alsó szint, ahol a vírus feltehetőleg először megjelent, 2020. január 1. óta zárva van, az emeleten lévő optikai üzletek viszont nyitva tartanak. Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontjában, Vuhanban, Hupej tartomány több mint 11 millió lakosú székvárosában az élet visszatér a normális kerékvágásba.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kína nem hagyta szó nélkül a WHO vádjait

Azt támogatják, hogy további vizsgálatokat végezzenek a koronavírus eredetének feltárására.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) az új koronavírus eredetét kutató, nemzetközi szakértői csapata számára Kína minden, a járvány kezdeti szakaszával kapcsolatos adatot ugyanúgy elérhetővé tett a vizsgálat során, mint ahogyan a velük együtt dolgozó kínai szakértők számára - nyilatkozta egy Pekingben tartott sajtótájékoztatón a kínai szakértői csoport vezetője.

Liang Van-nien ezzel azokra a nemzetközi vádakra reagált, melyek szerint a vírus eredetét vizsgáló nemzetközi kutatócsoport nem jutott hozzá a szükséges adatokhoz. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden további vizsgálatot sürgetett, és bírálta Pekinget, amiért a január 14. és február 9. között a közép-kínai Vuhanban a vírus eredetét tanulmányozó nemzetközi kutatók számára nem biztosított megfelelő hozzáférést az elsődleges adatokhoz. Az Egyesült Államok és tizenhárom szövetségese pedig közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a kedden ismertetett WHO-jelentés kapcsán, teljes hozzáférést követelve Kínától az adatokhoz.

Liang elmondta: a vizsgálat során a kutatóknak hatalmas mennyiségű adatot kellett elemezniük. Hangsúlyozta:

"biztosak vagyunk abban, hogy a jelentés kiállja az idő próbáját".

A kínai szakértő aláhúzta: minden adatbázist és dokumentumot közösen használtak a külföldi kollégáikkal. "Mindenki láthatott mindent" - fogalmazott, hozzátette ugyanakkor, hogy egyes dokumentumokról fényképet készíteni, vagy azokat a szakértőknek magukkal vinni bizonyos esetekben illegálisnak számít Kínában. "Az adatok olykor a páciensek magánéletéhez kapcsolódnak, és csak a hozzájárulásukkal megoszthatóak" - magyarázta.

Azokkal a kifogásokkal kapcsolatban, hogy a jelentést "késleltették", Liang elmondta: a jelentés egyszerre készült el angol és kínai nyelven, a közzététel előtt pedig gondoskodniuk kellett arról, hogy a fordításban sehol nincsen hiba.

Hozzátette: Kína támogatja, hogy a WHO további vizsgálatokat végezzen a koronavírus eredetének feltárására. Fong Zi-Csien, a kínai járványügyi központ vezető-helyettese mindazonáltal elmondta: a globális együttműködés kialakítása érdekében más országokban is kellene vizsgálatokat folytatni. Kína számos alkalommal vetette már fel azt az elméletet, miszerint a legelőször Vuhanban járványt okozó koronavírus Kínán kívülről is származhatott. Ezt az elképzelést egyes kínai szakértők a külföldről importált, mélyhűtött élelmiszerek csomagolásán behurcolt vírusokkal támasztják alá, ami több alkalommal okozott kisebb járványkitöréseket Kínában az első hullám megfékezését követően. A WHO-jelentésben ezt az elméletet lehetségesnek, ám valószínűtlennek értékelték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×