eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Détárné Molnár Andrea, a Szeghalmi Járási Hivatal hivatalvezetője átadja az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát Juhász Lajos háziorvosnak a vésztői orvosi centrumban 2021. február 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

India először magát látja el oltással, a nyugati szállítmány késhet

Az Indiában gyártott AstraZeneca-vakcinából rendelő országok könnyen azzal találhatják magukat szemben, hogy az oltóanyag szállítása késlekedik, mivel a Szérumintézetnek mostantól az ország igényeit kell előtérbe helyeznie.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett oltását gyártó Szérumintézet vezetője, Adar Poonawalla a Twitteren írt arról, hogy mostantól felsőbb utasításra az indiai vakcinaigényt priorizálnia kell, amit a külföldre szánt adagok gyártásával egyensúlyban kell megoldania. A tweet a valóságban azt jelenti, hogy a közelmúltban a WHO által is engedélyezett, Indiában Covishield néven ismert oltás nehezebben jut majd ki az országból, mivel mostantól a hatalmas ország lakosságának igényei az elsők. Arról nem nyilatkozott, hogy kitől kapták ezt az utasítást, és további kommentárt sem kívánt hozzáfűzni a leírtakhoz, írta a CNBC.

A két oltás egyike

A Covishield az Indiában jelenleg adható két oltás egyike, amellyel vészhelyzeti használatbavételi engedéllyel a lakosságot oltják.

Első körben 300 millió ember, zömmel egészségügyi dolgozók, valamint 50 év fölöttiek és kiemelten veszélyeztetettek immunizálása a cél.

A másik adható oltás helyi fejlesztés, a Bharat Biotech terméke, ezt a klinikai tesztek futtatásával párhuzamosan oltják már élesben is.

Indiában február 20-ig 10,8 millió embert oltottak be, de a tervek szerint a következő hónapokban gyorsítani akarnak az immunizáció ütemén.

Szegény országoknak is szánják

A Covishieldet a WHO engedélyével a szervezet COVAX nevet viselő kezdeményezésén keresztül a világ alacsonyabb bevételű országaiban is adhatják már. Az év első felében 300 millió adagot kívánt az AstraZeneca a vakcinából 145 szegény országnak juttatni a COVAX-on keresztül. Ez az oltás jóval olcsóbb, mint a Pfizer vagy a Moderna szere, és nem is igényel olyan különleges tárolási és szállítási körülményeket, így Afrikában is könnyebb vele oltani.

A vakcina közben kanadai engedélyeztetés előtt is áll, a Szérumintézet pedig egy másik oltásból, a Novavax amerikai gyógyszergyár termékéből is egymilliárd adagot tervez gyártani még az idei évben.

Az indiai titok

Indiában eközben napról napra meglepő mértékben javul a koronavírus-helyzet. Az 1,4 milliárd fővel a világ legnépesebbjének számító országában valamivel tízezer fölött van a napi új esetek száma - ez a járványgörbe csúcsán bőven kilencvenezer fölött volt.

A kutatók még nem tudják, mi állhat a javulás hátterében

- ugyanakkor tény, hogy a járvány kezdete óta népszerűsítik az országban a maszkviselést, de a meleg és párás időjárás is közrejátszhat a dologban, akárcsak az, hogy az országban eleve sokféle betegség van jelen és a higiénés viszonyok sem ideálisak. Lehetséges, hogy az indiaiak immunrendszerének erőssége is közrejátszik abban is, hogy a napi halottak száma száz alatt marad. Fiatal is a lakosság, ugyanakkor érthetetlen, hogy épp akkor kezdtek a számok csökkenni, amikor a józan ész szerint, a hindu ünnepek idején emelkedniük kellett volna. Egyelőre nem tudni, mi az indiai titok, de most az oltásra nagy hangsúlyt helyez az ország.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×