eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Ludi Pixabay

Koronavírus: Afrikában is itt van az iskolabezárások ideje

Egy malawi iskolában 137 diák tesztje lett pozitív, a kontinens országaiban egyik iskolát zárják be a másik után.

A koronavírus-járvány második hulláma teljes erővel söpör át a kontinensen: a CNN cikke szerint a legutóbb Malawi döntött úgy, hogy a számok növekedése miatt három hétre bezárja az iskolákat az országban. Egy Lilongwéban, az ország fővárosában található, lányok látogatta középiskolában 137 fertőzöttet találtak, pedig korábban úgy tűnt, minden rendben van Malawiban. Két hónapon át egyetlen új fertőzöttről sem tettek jelentést, majd hirtelen ismét megugrottak az adatok.

Az országban 353 haláleset okaként tartják nyilván a koronavírust, ezek harmada az elmúlt hetekben következett be. A vírus áldozatokat szedett a kormány tagjai között is. Zimbabwéban is hasonló a helyzet, sőt, a Dél-Afrikai Köztársaság kormányának egy magas rangú tagja is a vírus áldozata lett az utóbbi hetekben.

Malawi esete így hát nem egyedi: annyira nem, hogy a szomszédos Zambiában éppen a napokban tervezték újranyitni az iskolákat, ám a fertőzésszámok megnövekedése miatt elnapolták az intézkedést. Mindkét országban

csak vizsgaórák tarthatók személyes jelenlét mellett,

a koronavírussal kapcsolatos szabályok szigorú betartásával. Ruanda szintén bezárta Kigali, a főváros iskoláit, de nem zárták ki azt sem, hogy más városokban is ilyen intézkedéseket vezetnek be, ha a számok ott is ugyanilyen tendenciákat mutatnak.

Nigéria ugyanakkor január 18-án nyitotta meg az iskolák kapuit a diákok előtt, törvényhozók tiltakozása és a növekvő fertőzésszámok ellenére. A CNN-nek diákok szülei nyilatkozták, hogy aggódnak gyermekeik egészsége miatt. Brenda Uphopho, egy lagosi fesztiváligazgató úgy döntött, inkább otthon tartja kilenc éves fiát.

"Nem értem, miért történik ez. Zaklatott és dühös vagyok. Kimaradhat a gyermekem az iskolából? Be fogja majd hozni a lemaradást, amikor biztonságos"

- nyilatkozta. A Dél-Afrikai Köztársaságban egyelőre maradnak zárva az iskolák.

Malawiban nemzeti katasztrófahelyzetet is kihirdettek a jelenlegi állapotok miatt: az államelnök Lazarus Chakwera pénzügyi segítséget is kért többek közt az ENSZ-től. Az előző kormányzat júniusig bezárólag felhasználta a koronavírus-helyzet kezelésére gyűjtött források 80 százalékát: nemzetközi szervezetek amiatt aggódnak, Chakwera is hasonló hibába eshet. Civil önkéntesek most kórházi felszerelésekre gyűjtenek pénzt az országban: az elnök a magáncégek figyelmét is felhívta arra, hogy hasonló akciókkal segíthetik az országot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×