eur:
394.24
usd:
370.07
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Ludi Pixabay

Koronavírus: Afrikában is itt van az iskolabezárások ideje

Egy malawi iskolában 137 diák tesztje lett pozitív, a kontinens országaiban egyik iskolát zárják be a másik után.

A koronavírus-járvány második hulláma teljes erővel söpör át a kontinensen: a CNN cikke szerint a legutóbb Malawi döntött úgy, hogy a számok növekedése miatt három hétre bezárja az iskolákat az országban. Egy Lilongwéban, az ország fővárosában található, lányok látogatta középiskolában 137 fertőzöttet találtak, pedig korábban úgy tűnt, minden rendben van Malawiban. Két hónapon át egyetlen új fertőzöttről sem tettek jelentést, majd hirtelen ismét megugrottak az adatok.

Az országban 353 haláleset okaként tartják nyilván a koronavírust, ezek harmada az elmúlt hetekben következett be. A vírus áldozatokat szedett a kormány tagjai között is. Zimbabwéban is hasonló a helyzet, sőt, a Dél-Afrikai Köztársaság kormányának egy magas rangú tagja is a vírus áldozata lett az utóbbi hetekben.

Malawi esete így hát nem egyedi: annyira nem, hogy a szomszédos Zambiában éppen a napokban tervezték újranyitni az iskolákat, ám a fertőzésszámok megnövekedése miatt elnapolták az intézkedést. Mindkét országban

csak vizsgaórák tarthatók személyes jelenlét mellett,

a koronavírussal kapcsolatos szabályok szigorú betartásával. Ruanda szintén bezárta Kigali, a főváros iskoláit, de nem zárták ki azt sem, hogy más városokban is ilyen intézkedéseket vezetnek be, ha a számok ott is ugyanilyen tendenciákat mutatnak.

Nigéria ugyanakkor január 18-án nyitotta meg az iskolák kapuit a diákok előtt, törvényhozók tiltakozása és a növekvő fertőzésszámok ellenére. A CNN-nek diákok szülei nyilatkozták, hogy aggódnak gyermekeik egészsége miatt. Brenda Uphopho, egy lagosi fesztiváligazgató úgy döntött, inkább otthon tartja kilenc éves fiát.

"Nem értem, miért történik ez. Zaklatott és dühös vagyok. Kimaradhat a gyermekem az iskolából? Be fogja majd hozni a lemaradást, amikor biztonságos"

- nyilatkozta. A Dél-Afrikai Köztársaságban egyelőre maradnak zárva az iskolák.

Malawiban nemzeti katasztrófahelyzetet is kihirdettek a jelenlegi állapotok miatt: az államelnök Lazarus Chakwera pénzügyi segítséget is kért többek közt az ENSZ-től. Az előző kormányzat júniusig bezárólag felhasználta a koronavírus-helyzet kezelésére gyűjtött források 80 százalékát: nemzetközi szervezetek amiatt aggódnak, Chakwera is hasonló hibába eshet. Civil önkéntesek most kórházi felszerelésekre gyűjtenek pénzt az országban: az elnök a magáncégek figyelmét is felhívta arra, hogy hasonló akciókkal segíthetik az országot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×