eur:
393.86
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban 2018. december 6-án. A pártot 18. éve vezető Merkel utódját a következő napon választják meg a kongresszuson. A tisztségre három jelölt pályázik: Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának volt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Éles a verseny a CDU elnöki posztjáért

A jelenlegi kancellár, Angela Merkel favoritja Armin Laschet, a magyar politikához Friedrich Merz álláspontja áll legközelebb: hétvégén kiderül, ki lesz a német párt következő elnöke.

Három Észak-Rajna-Vesztfáliából származó jelölt közt dől el, ki vezetheti tovább a német CDU-t, és a kérdés most még egyáltalán nem tekinthető eldöntöttnek, mondta Kiss. J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem Németország-szakértő tanára az InfoRádióban.

A három jelölt közül Friedrich Merz a párt értékkonzervatív szárnyához tartozik, a gazdasági neoliberalizmus híve, meggyőződéses atlantista politikus, akinek több konfliktusa is volt az elmúlt években Angela Merkellel. Ellenfeleinek egyike Armin Laschet, aki Észak-Rajna-Vesztfália, a legnépesebb, mintegy 18 millió fős tartomány miniszterelnöke. Kettejük mellett Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának az elnöke indul még a posztért.

"A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Merz vezet 29 százalékkal, de a másik két jelölt, Röttgen és Laschet is feljövőben van 25 százalékkal.

Itt kezd minden érdekessé válni, mert úgy tűnik, hogy a CDU vezetése és a kancellári hivatal közvetve próbálja a választási esélyeket befolyásolni.

Merz győzelme nem jósolható biztosra, annál is inkább, mert a jelöltek közötti vitában egyre erősebb hangsúly helyeződött arra a szempontra, hogy olyan jelöltnek kell győznie, aki kormányzati tapasztalattal rendelkezik. E tekintetben Laschet van előnyben, hiszen egyszerre tartományi miniszterelnök és az észak-rajna-vesztfáliai CDU vezetője" - mondja Kiss J. László.

Mindez nemcsak azért érdekes, mert maga a tartomány népessége nagy, hanem mert nagyon sok olyan strukturális problémával is küzd - közte a migrációval vagy a szén felhasználásából való kiszállással -, mint Németország egésze. Ezek által tehát Laschet előnyben van, míg Friedrich

Merznek gyakorlatilag nincs kormányzati tapasztalata

és a médiában sem szerepel annyit, mind megbízása és szerepei folytán Laschet, vélekedik a szakértő.

Kiss J. László szerint az is fontos kérdés, hogy vajon a pártelnök egyben a CDU kancellárjelöltje is lesz-e?

"Merkel bejelentette, hogy a ciklus lezárultakor, azaz szeptember 21-én már nem indul a kancellári címért, a politikai életből teljesen visszavonul. A pártelnök az eddigi tapasztalatok szerint mindig kancellárjelölt is volt egyben, de ez a két dolog most szétvált" - magyarázta a szakértő. A jelenlegi ügyvezető elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer ugyanis majdnem egy éve bejelentette, hogy nem indul a kancellárjelöltségért és lemond tisztségéről, de ügyvezető elnökként marad a párt élén. Ez a személyi bizonytalanság a CDU-n belül is vákuumot hozott létre. Több vezető CDU-politikus hangsúlyozta azt, hogy a párt elnöke nem feltétlenül kancellárjelölt is egyben. Az elnökválasztással ennek a kérdésnek a nyitottsága nem szűnik meg.

Arról, hogy a magyar kormány szempontjából kinek a megválasztása lenne jó, Kiss J. László a következőket mondta: "Sok kérdésben van közelség Merz pozíciójához, ilyen a migráció.

Most zajlott le egy vita, melyben Merz azt hangsúlyozta: a humanitárius katasztrófa nem oldható meg úgy, hogy a menekülteket, migránsokat az Európai Unió határáról Németországba viszik.

Ha lehet, akkor ezekről a kérdésekről az Európai Unió határainál, illetve helyben kell dönteni. A menekültpolitikában határozott vonal figyelhető meg: Markus Söder, a Bajor Keresztényszociális Unió vezetője és bajor miniszterelnök fogalmazta meg, hogy ez vissza is hozhatja a CDU és a CSU közti vitát a kérdésben, az árkok mélyülésével, holott az idő szava épp a CDU nagyobb egységessége lenne. Merz ezen túl klímapolitikájában a külön út helyett azt hangsúlyozza, koordinálni kell a többi országgal, illetve a pénzügyi politika szilárdságában hisz, továbbá vissza akar térni a deficit nélküli költségvetési politikához, ha a pandémia elmúlik" - sorolta, hozzátéve, Laschettel is vannak harmonizálható pontok. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy Angela Merkel kancellár közvetett, de erőteljesen érzékelhető támogatása egyértelműen Armin Lascheté.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×