eur:
367.86
usd:
342.24
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix

Aggasztó fejlemények miatt megtörte a hallgatást az ausztrál titkosszolgálat

A hidegháború idején sem tevékenykedett Ausztráliában olyan sok külföldi hírszerző, mint mostanában – jelentette ki Michael Burgess, az ausztrál hírszerzés (Asio) igazgatója kedden a parlamentben. Főleg Kína aktív.

Az ausztrál titkosszolgálat ritkán hoz nyilvánosságra részleteket a munkájáról, de jelenleg olyan mértékűnek ítélik meg a fenyegetést, hogy úgy döntöttek, megtörik a hallgatást.

Michael Burgess elmondta:

hírszerzők megfigyelik és zaklatják az Ausztráliában letelepedett külföldieket.

Kiemelte, hogy az északnyugat-kínai Hszincsiangból érkezett ujgurok Ausztráliában és más országokban is kiemelt célpontnak számítanak. Ausztrál egyetemeken tanuló hongkongi diákok ugyancsak arról számolnak be, hogy megfélemlítésnek vannak kitéve, miközben a Hongkongban élő családtagjaikat is megfenyegették a tavalyi demokráciapárti tüntetések után.

A parlamenti képviselők előtt tartott beszámolójában az Asio igazgatója nem említette konkrétan Kínát, de azt kiemelte: az Ausztráliában élő diaszpórák tagjainak megfigyelése

nem más, mint támadás Ausztrália szuverenitása ellen.

„Elfogadhatatlan, hogy az országban élő embereket megfélemlítsék azért, mert demokratikus reformok mellett álltak ki, vagy emberijog-sértéseket bíráltak” – fogalmazott Burgess.

Az utóbbi években több ausztrál politikus keveredett kémkedési botrányba. Egyesekről kiderült, hogy pénzt fogadtak el Pekinghez köthető személyektől, másokat azzal vádoltak, hogy kínai propagandát folytattak.

Az Asio igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: megállapították, hogy külföldi hírszerzők igyekeznek minden szinten megtévesztő kapcsolatokat kiépíteni politikusokkal, azzal a céllal, hogy előmozdítsák saját országuk érdekeit. Azért veszik célba őket, hogy „kifürkésszék a titkainkat, és befolyásolják a döntéshozatalunkat” – tette hozzá.

Az ausztrál hatóságok szerint

Kína – azóta, hogy Hszi Csin-ping elnök hatalomra került 2013-ban – egyre erőteljesebben próbál befolyást gyakorolni az ausztrál politikára.

Tavaly Duncan Lewis, az Asio korábbi igazgatója azt állította, hogy Peking „kémkedés és beavatkozás” útján „ellenőrzése alá akarja vonni” az ausztrál politikai köröket.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×