eur:
384.31
usd:
353.84
bux:
68850.97
2024. május 28. kedd Csanád, Emil

Aggasztó fejlemények miatt megtörte a hallgatást az ausztrál titkosszolgálat

A hidegháború idején sem tevékenykedett Ausztráliában olyan sok külföldi hírszerző, mint mostanában – jelentette ki Michael Burgess, az ausztrál hírszerzés (Asio) igazgatója kedden a parlamentben. Főleg Kína aktív.

Az ausztrál titkosszolgálat ritkán hoz nyilvánosságra részleteket a munkájáról, de jelenleg olyan mértékűnek ítélik meg a fenyegetést, hogy úgy döntöttek, megtörik a hallgatást.

Michael Burgess elmondta:

hírszerzők megfigyelik és zaklatják az Ausztráliában letelepedett külföldieket.

Kiemelte, hogy az északnyugat-kínai Hszincsiangból érkezett ujgurok Ausztráliában és más országokban is kiemelt célpontnak számítanak. Ausztrál egyetemeken tanuló hongkongi diákok ugyancsak arról számolnak be, hogy megfélemlítésnek vannak kitéve, miközben a Hongkongban élő családtagjaikat is megfenyegették a tavalyi demokráciapárti tüntetések után.

A parlamenti képviselők előtt tartott beszámolójában az Asio igazgatója nem említette konkrétan Kínát, de azt kiemelte: az Ausztráliában élő diaszpórák tagjainak megfigyelése

nem más, mint támadás Ausztrália szuverenitása ellen.

„Elfogadhatatlan, hogy az országban élő embereket megfélemlítsék azért, mert demokratikus reformok mellett álltak ki, vagy emberijog-sértéseket bíráltak” – fogalmazott Burgess.

Az utóbbi években több ausztrál politikus keveredett kémkedési botrányba. Egyesekről kiderült, hogy pénzt fogadtak el Pekinghez köthető személyektől, másokat azzal vádoltak, hogy kínai propagandát folytattak.

Az Asio igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: megállapították, hogy külföldi hírszerzők igyekeznek minden szinten megtévesztő kapcsolatokat kiépíteni politikusokkal, azzal a céllal, hogy előmozdítsák saját országuk érdekeit. Azért veszik célba őket, hogy „kifürkésszék a titkainkat, és befolyásolják a döntéshozatalunkat” – tette hozzá.

Az ausztrál hatóságok szerint

Kína – azóta, hogy Hszi Csin-ping elnök hatalomra került 2013-ban – egyre erőteljesebben próbál befolyást gyakorolni az ausztrál politikára.

Tavaly Duncan Lewis, az Asio korábbi igazgatója azt állította, hogy Peking „kémkedés és beavatkozás” útján „ellenőrzése alá akarja vonni” az ausztrál politikai köröket.

Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget, a balti államokhoz hasonlóan. A NATO támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól, hasonlóan járt el a nap folyamán az Európai Unió is. Oroszország számára mindez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×