eur:
394.53
usd:
363.18
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor új javaslattal állt elő a brüsszeli EU-csúcson

A magyar kormányfő azt próbálja elérni, hogy csak teljes egyetértésben szabhasson ki az unió pénzügyi szankciókat az egyes tagállamokra. Jelenleg még egy "többségi" javaslat van napirenden, de Orbán Viktor már asztalhoz ült Charles Michellel.

Orbán Viktor magyar kormányfőként jogállamisági javaslatot tett a brüsszeli EU-csúcs tárgyalóasztalára - írja a Magyar Nemzet. A javaslat lényege az, hogy a Tanácsban egyhangúságnak kell öveznie az egyes tagállamokban a normák sérülése miatti pénzelvonást, szankciókat.

A csúcs helyszínén a miniszterelnök Charles Michellel az Európai Tanács elnökével kétoldalú tárgyalásokat is folytatott, amiről az európai vezető szóvivője a Twitteren is posztolt.

A tanácsi elnök szombaton kompromisszumos javaslattal állt elő, hogy megnyerje a takarékos országokat, főként Hollandiát - erről itt írtunk.

A legújabb tervezetben ugyanakkor szerepel az a - magyar kormány által ellenzett - jogállamisági feltételrendszer is, mely szerint az Európai Bizottság megfelelő és arányos lépéseket tehet a kifizetések terén, amennyiben az uniós alapelvek sérülését tapasztalja. Erre reagált Orbán Viktor az egyhangúsági javaslattal, mely szerint akár egy ország tiltakozása is elég lenne ahhoz, hogy ne tartsanak vissza "politikai okokból" EU-s támogatást tagállamtól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×