eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje úságíróknak nyilatkozik, miután leadta szavazatát a lengyel elnökválasztás második fordulójában Krakkóban 2020. július 12-én. Andrzej Duda a szavazatok 43,5 százalékával megnyerte a lengyel elnökválasztás június 28-án tartott első fordulóját, a második fordulóban ellenfele Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Csekély előnnyel vezet Andrzej Duda az exit poll felmérések szerint

Lezajlott Lengyelországban az elnökválasztás második fordulója, kilenckor bezártak a szavazóhelyiségek.

Csekély előnnyel vezet a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával indult jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester előtt - derül ki az urnazárást követően közzétett első exit poll felmérésekből.

A felmérések szerint Duda a szavazatok 50,4 százalékát szerezte meg kihívójával, Trzaskowskival szemben, aki a voksok 49,6 százalékát tudhatja magáénak.

"Soká éljen Lengyelország! Hetven százalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm honfitársaim" - hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen a támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették. A hivatalban lévő elnök a kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált az eredményéhez.

"Mondtuk, hogy szoros lesz és az is lett. Meggyőződésem azonban, hogy győzni fogunk" - jelentette ki Trzaskowski Varsóban nyilatkozva. Hozzátette, hogy most pontosan meg kell számolni a leadott szavazatokat.

Az Ipsos közvéleménykutató-cég szerint

a választói részvétel várhatóan elérte a 68,8 százalékot.

Az Ipsos által készített exit poll hibahatára 2 százalékpont. A szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló előrejelzést mintegy ötszáz szavazóhelyiségben végezték el.

Az első hivatalos eredmények a lengyel országos választási bizottság (PKW) szerint legkorábban hétfőn este, vagy keddre virradóra várhatók.

A június 28-i első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit a szavazók 30,5 százaléka támogatta.

Megfigyelők számítottak arra, hogy a második fordulóban szoros lesz az eredmény, a két politikus ugyanis kilenc másik jelöltet szorított ki a versenyből, és számíthattak az ő támogatóik szavazatára is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×