eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Brooklyn egyik kórháza mellett felállított ideiglenes halottasházba szállítják a koronavírus-járványban elhunyt emberek holttestét 2020. április 21-én. New York a koronavírus-járvány gócpontja az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Megint kiderült egy fontos részlet a koronavírusról

A gyulladás és a trombózis biomarkerei jelezhetik a kritikus állapotban lévő Covid-19 betegek várható halálát.

Április 28-ig bezárólag az Egyesült Államokban csaknem 1 millió betegnél igazolták a SARS-CoV-2 által okozott betegséget. A legfertőzöttebb New York államban 295 ezer, New York városában pedig 160 ezer esetet igazoltak, akik közül 40 ezren szorultak kórházi ellátásra.

A Covid-19-ben szenvedők 5-20 százalékánál alakul ki kritikus állapot,

legfőképpen akut respiratorikus distressz szindróma – idézi az Orvostovábbképző Szemle a Columbia Egyetem tüdőgyógyásza és munkatársai vizsgálati adatait, amelyet a The Lancet tudományos folyóirat online kiadásában jelentettek meg.

A kutatók 1150 korházban fekvő koronavírus fertőzött beteg adatait elemezték. A kritikus állapotban lévő betegek több mint háromnegyedénél lélegeztetőgépet, és csaknem egyharmadánál vesedialízist kellett végezni.

Az 1150 fő közül kritikus állapota miatt 257 beteg (22 százalék) kapott intenzív ellátást, és az ő adataikat vették górcső alá. Átlagos életkoruk 62 év volt (51-72), 171 beteg (67 százalék) volt férfi. 212 betegnek (82 százalék) volt legalább egy krónikus betegsége, jellemzően magas vérnyomás (63 százalék), diabetes (36 százalék), valamint küdött elhízással (46 százalék). Április 28-ig 101 beteg (39 százalék) halt meg, és 94 beteg (37 százalék) szorult továbbra is kórházi kezelésre. 203 beteget (79 százalék) kellett invazív módon, átlagosan 18 napig (9-28) géppel lélegeztetni, közülük 84 (41 százalék) elhalálozott.

Mint írják,

a mesterséges lélegeztetést igénylő betegek rossz prognózisáról már sokan beszámoltak,

többek között május 15-én a National Health Service angol, welszi, észak-írországi intenzív osztályai. Az ő beszámolójukban szereplő 11 292 Covid-19-ben szenvedő betegnél alakult ki kritikus állapot, 4855 beteget lélegeztetni kellett, de a gépi lélegeztetésben részesült betegek mintegy fele a kritikus állapot kialakulása utáni 30 napon belül elhunyt.

A New York-i vizsgálatban a betegek átlagosan 18 napig voltak lélegeztetőgépen, ez egyezik az olaszországi adatokkal, de hosszabb, mint az az idő, melyet Washington állam betegei töltöttek a lélegeztetőn.

A biomarkerek fontossága

A kutatók a gyulladás és a trombózis szerepéről igyekeztek információt szerezni, és azt állapították meg, hogy az ezeket jelző markerek 10–10 százalékos emelkedésével mintegy 10 százalékkal növekszik a halálozás kockázata. Megjegyezték, a fertőzés kimenetelét súlyosbító tényezők felismerése, két okból is különösen fontos. Először is, mert bizonyítják, hogy a szisztémás gyulladás aktivációja és az endotheliális-vaszkuláris károsodás

kulcsszerepet játszik a szervi károsodásokban.

Másodszor felvetik további klinikai vizsgálatokat szükségességét.

A szerzők rámutattak, hogy a betegek között többségben voltak az etnikai kisebbségek. A kritikus állapotban lévők 62 százaléka hispán vagy latino volt, 19 százalék fekete, 32 százaléka fehér és 3 százaléka ázsiai volt. A halálozás sok, a fertőzés kezdetekor már meglévő faktortól függ, többek között az életkortól, a krónikus szívbetegségtől és a krónikus tüdőbetegségtől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×