eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Vlagyimir Putyin május 11-ig meghosszabbította az országos kényszerszabadságot

Oroszországban már 93 ezernél is több beteg van. Romlott az elnök iránti bizalom.

Május 11-ig meghosszabbította Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden az egész Oroszországra érvényes kényszerszabadságot. A régiók vezetőivel folytatott videokonferencián elrendelte, hogy a kormány május 5-ig dolgozzon ki javaslatokat a kijárási korlátozások május 12-től kezdődő, fokozatos feloldására. Utasította a kabinetet, hogy terjesszen elő újabb csomagot a vállalkozások és az emberek megsegítésére, és hangsúlyozta, hogy a miniszterek és a kormányzók személyes felelősséggel tartoznak ennek megvalósításáért.

Az elnök arra kérte a kormányt, hogy a régiókkal és az üzleti élet képviselőivel együtt dolgozzon ki nagyszabású nemzeti tervet a gazdaság normalizálására és növekedésére, valamint a foglalkoztatottság és a jövedelmek helyreállítására.

Putyin, aki április 2-án először április 8-ig, később pedig a hónap végéig rendelt el kényszerszabadságot, hangsúlyozta, hogy Oroszországban a járvány, noha sikerült lelassítani a terjedését, még nem tetőzött, és a koronavírus elleni harc nehéz szakaszához érkezett. Arra figyelmeztetett, hogy a "májusi ünnepek" alatt - vagyis az 1-jei munka ünnepét és a 9-i győzelem napját is felölelő periódusban - szigorúan be kell tartani a régiókban bevezetett megelőző intézkedéseket.

Vannak hiányosságok

Putyin elismerte, hogy a termelés és az export sokszorosára növelése ellenére még mindig kevés a lélegeztetőgép és az egészségügyi dolgozók rendelkezésére álló személyes védekezőeszköz. Mint mondta, "egészében" megvalósult az a terv, hogy a csütörtöki határidőre a régiókban 95 ezerrel bővítsék a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas kórházi ágyak állományát.

Mint mondta, az ilyen férőhelyek száma 116 ezerrel nőtt, de eloszlásuk nem egyenletes. Az elnök a kapacitások további növelését sürgette a regionális vezetőktől.

Csalók mindenfelé

"Vírusölő" légtisztító árusítástól, a lakás kifosztására kihasznált otthoni tesztelés felkínálásán át az adathalász Zoom-konferenciákra való meghívásokig újabb módszerekkel próbálják a járványhelyzetet kihasználni a bűnözők Oroszországban - figyelmeztetett a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor), amely kulcsszerepet játszik az új koronavírus terjedése elleni védekezésben.

A csalók a gyógyítás vagy a segítségnyújtás ígéretével nem létező árukat, szolgáltatásokat és kedvezményeket kínálnak, többnyire a világhálón, kihasználva a kijárási korlátozások nyomán kialakult helyzetet. Felajánlják például a hiszékenyeknek, hogy ha megadják bankkártyájuk adatait, ellenőrzik, hogy pontosan milyen messzire távolodhatnak el az otthonuktól. Hamis weboldalak jöttek létre, amelyek a Moszkva és más nagyvárosok közlekedésében való részvételre feljogosító engedélyeket forgalmaznak.

A bűnözők különböző hatóságok nevében sms-üzenetekben országszerte bírság befizetésére szólítják fel az embereket, arra hivatkozva, hogy a telefonjuk geolokációs adatai szerint megszegték a karantént, vagy közlik velük, hogy fertőzöttel léptek kapcsolatba és azonnali otthoni tesztet kínálnak fel. Borsos áron semmivel sem igazolt hatékonyságú "vírusölő" berendezéseket és védőeszközöket kínálnak.

A Roszpotrebnadzor rámutatott, hogy csalók személyes adatokat próbálnak meg kicsalni olyanoktól, akik a járvány közepette állami támogatásért vagy kártérítésért folyamodnának. Vannak olyan álszolgáltatók is, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében segítséget ajánlanak fel bírságok behajtása és csődeljárás ellen. A szolgálat óvatosságra intett a hamis jótékonysági akciókban való részvételtől is.

Olyan, távmunkát ígérő hirdetések is megjelentek a világhálón, amelyek adathalász Zoom-munkainterjúra való bejelentkezésre vagy oktatási anyagok megvásárlására biztatnak. Hasonlóképpen, személyes információk megszerzésére hoztak létre olyan oldalakat, amelyek látszólag az Egészségügyi Világszervezet (WHO), vagy az orosz egészségügyi minisztérium hivatalos portáljai.

Közel 100 ezer fertőzött

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 6411-gyel (7,4 százalékkal) 93 558-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma a kedden közzétett hivatalos adatok szerint, és ebben a tekintetben Oroszország a nyolcadik helyre került a nemzetközi nyilvántartásban, Iránt megelőzve. Az Covid-19 betegségben elhunytak száma 72-vel 867-re, a gyógyultaké pedig 1110-zel 8456-ra nőtt.

Egy nappal korábban 6198 új fertőzöttről és 50 új halálos áldozatról szólt a beszámoló.

Az új esetekkel együtt a fertőzöttek száma Moszkvában keddre 3075-tel 48 426-ra, Moszkva megyében 523-mal 10 231-re, Szentpéterváron pedig 198-cal 2436-ra nőtt. A halottak száma ezekben a régiókban 479, 74 és 27.

A fővárosban a gyógyultak számának növekménye 606 volt - ami a duplája az elmúlt napok átlagának - és elérte a 4130-at.

Az országban eddig csaknem 3 millió 130 ezer szűrést végeztek el, az utóbbi egy nap alatt pedig csaknem 120 ezret.

Anasztaszija Rakova polgármester-helyettes hétfő este a Rosszija 1 tévécsatornával közölte, hogy egy hét alatt 70 százalékkal nőtt a fővárosi kórházakban tüdőgyulladással kezeltek száma. Mint mondta, több mint 20 ezer ágyat foglalnak el, de az elkövetkező napokban mintegy 28 ezer egységgel bővül majd az ágykapacitás.

Rakova szerint ugyancsak több mint 20 ezer azoknak a száma Moszkvában, akiket heveny légúti fertőzés tüneteivel otthonukban tartanak orvosi megfigyelés alatt. Ezeknél a pácienseknél kötelező megvizsgálni a betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét.

Visszaesett a Putyin iránti bizalom

Az orosz Forbes magazin a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet adataira hivatkozva azt írta, hogy példátlanul alacsonyra csökkent Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti bizalom, amiben szerepe lehet a Covid-19-helyzet kezelésének is. A megkérdezettek 28,3 százaléka nevezte meg Putyint arra a kérdésre válaszolva, hogy melyik politikusban bízik meg.

A VCIOM tavaly májusban megváltoztatta metodikáját, amelyben kizárólag nyitott kérdésben, nevek sugalmazása nélkül igyekezett megállapítani, hogy mekkora az egyes politikusok iránti bizalom. Az elnök történelmi mélyponton, 30,5 százalékon állt akkor. Az intézet elkezdett zárt kérdéssel is operálni, arról faggatva a válaszadókat, hogy megbíznak-e Putyinban.

Az ezzel módszerrel elkészített felmérésben az orosz vezető 2020. január 26-án érte el 73,9 százalékos csúcsértéket, amely azonban azóta szintén csökkent és egy március 22-én mért 67 százalékos negatív csúcs után április 19-én 69,8 százalékon állt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×